Tedenski pregled dogodkov predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča od 12. oktobra do 18. oktobra 2020

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je teden začel s srečanjem najvišjih predstavnikov treh vej oblasti, kjer je poudaril, da mora sodna veja oblasti več narediti pri obveščanju javnosti. V nadaljevanju tedna je sprejel veleposlanika Republike Albanije in Kraljevine Savdske Arabije. Z namenom priprave na obisk v Italijanski republiki je sprejel predstavnike slovenske narodne skupnosti v Italiji. 

V začetku tedna je potekalo srečanje najvišjih predstavnikov treh vej oblasti, ki se ga je udeležil tudi predsednik Državnega zbora Igor Zorčič. Srečanje je bilo namenjeno posvetu o načelu delitve oblasti – o vzajemnem nadzoru, medsebojnem sodelovanju ter samoomejevanju treh vej oblasti.  Beseda je na posvetu največkrat tekla okrog delovanja sodne veje oblasti. Predsednik Zorčič je povedal, da mora tudi sodna veja oblasti narediti več pri obveščanju javnosti in delovati tako, da je njeno delo sprejeto kot legitimno znotraj javnosti, še posebej ob novicah o posameznih odmevnih primerih, ki postanejo merilo za zaupanje javnosti v delovanje pravosodja.

Predsednik Zorčič se je na povabilo predsednika Poslanske zbornice Italijanske republike Roberta Fica mudil na prvem uradnem obisku v Italiji. Z gostiteljem se je pogovarjal o odnosih med državama, ki sta jih sogovornika ocenila kot prijateljske in partnerske. Ena izmed osrednjih tem sestanka se je nanašala na učinke italijanske referendumske potrditve ustavne reforme, ki predvideva zmanjšanje števila voljenih predstavnikov v italijanskem parlamentu. S tem se objektivno zmanjšujejo možnosti izvolitve slovenskega predstavnika. Zato je predsednik Zorčič izrazil pričakovanja, da bodo referendumski odločitvi sledile aktivnosti glede iskanja rešitev za slovensko narodno skupnost. »Vprašanje manjšin je tisto, kar bo tudi v prihodnje bogatilo naše odnose. Želja Slovenije je, da bi Slovenci v Italiji imeli zagotovljeno možnost zastopanja v italijanskem parlamentu, kot je predvideno v zaščitnem zakonu.«, je izpostavil predsednik Zorčič. Pozval je tudi k čimprejšnji potrditvi spremembe 19. člen zaščitnega zakona, ki govori o vračanju Narodnega doma. Srečanje je zajemalo tudi pogovor o delovanju parlamentov v izredno zapletenih okoliščinah pandemije Covid-19. Ob tem je Zorčič predsedniku Ficu predstavil delovanje slovenskega Državnega zbora in ukrepe, ki so bili sprejeti, da se seje Državnega zbora lahko organizirajo na daljavo.

V okviru obiska se je predsednik Zorčič srečal tudi s predsednico Senata Italijanske republike Mario Elisabetto Alberti Casellati, predsednikom Komisije Poslanske zbornice za ustavna vprašanja Giuseppejem Brescio in vodjo Skupine prijateljstva Italija-Slovenija Matteom Luigijem Bianchijem. Pogovori s sogovorniki so poleg vprašanja priprave novega volilnega zakona zajemali tudi sodelovanje med državama na področju migracij in intenzivne priprave Slovenije na predsedovanje Svetu EU. V luči priprav na obisk v Rimu, je Zorčič pred obiskom, v Državnem zboru sprejel predstavnike slovenske narodne skupnosti v Italiji, ki so ga podrobneje seznanili s položajem slovenske narodne skupnosti in njihovimi pričakovanji.

Teden je zaznamovala tudi 46. izredna seja DZ, na kateri so poslanke in poslanci potrdili novega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter sprejeli peti protikoronski zakon. Med delovnim tednom je predsednik Zorčič sprejel tudi veleposlanika Republike Albanije Pëllumba Qazimija in veleposlanika Kraljevine Saudske Arabije njegovo visokost princa Abdullaha bin Khaleda bin Sultana bin Abdulaziz al Sauda.

Predsednik Zorčič je včeraj, v okviru dneva spomina na mrtve, položil venec pri spomeniku in grobnici padlih borcev NOB in aktivistov OF na Cviblju pri Žužemberku in se tako v imenu Državnega zbora poklonil spominu na več kot dva tisoč padlih borcev.