Teden mobilnosti – s kolesom v službo tudi nekateri poslanci in evropska komisarka za promet Violeta Bulc

V Evropi se je v sredo, 16. septembra, začel teden mobilnosti, ki bo trajal do 22. septembra. Letos poteka pod sloganom Izbiraj, spreminjaj, združuj, ki opozarja na to, da v avto prepogosto sedemo brez razmisleka o drugih, boljših, zdravju in okolju prijaznejših ter celo cenejših možnostih. Ministrstvo za infrastrukturo koordinira teden mobilnosti, tekom katerega bo potekalo več različnih dogodkov po celi državi.  Posebne pozornosti je deležna akcija spodbujanja vožnje s kolesom v službo.

Letošnji teden mobilnosti zaznamujeta veliko povečanje števila sodelujočih občin, prijavilo se jih je več kot 50. V Sloveniji se projektu letos pridružuje tudi nacionalna pobuda Pripelji srečo v službo, ki spodbuja kolesarjenje na delo. Okolju prijaznim načinom mobilnosti bodo posvečeni številni dogodki, ki se bodo v tednu mobilnosti odvijali po Sloveniji. Številna mesta bodo v želji po spodbujanju kolesarjenja in pešačenja začasno zaprla mesta središča – ponekod jih celo mika tak ukrep spremeniti iz začasnega v trajnega.

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je ob tem dejala, da lahko vsak posameznik prispeva k spremembi. “Če se večkrat odločimo iti peš ali uporabiti kolo, dati prednost skupinskemu ali javnemu prevozu ali združiti te trajnostne načine prevoza, bo imela Evropa kot celota znatne družbene koristi. Skupaj lahko naše individualne izbire zmanjšajo izpuste ogljikovega dioksida, prometne zastoje v mestih, hrup, nesreče, onesnaženje zraka in ustvarijo boljšo mobilnost,” je sporočila.

Tega se zaveda tudi naš poslanec Branko Zorman, poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije, podpredsednik Odbora za zdravstvo, ki se je na sestanek odpeljal s kolesom. Spodbudil je vse, da se naj čim pogosteje poslužujejo javnega prevoza, da hodijo peš ali s kolesom v službo in po opravkih: “Tako ohranjamo svoje zdravje in hkrati skrbimo za okolje. Ne pozabimo: vsako naše dejanje šteje, saj kot je rekla antropologinja Margaret Mead – nikoli ne dvomite o tem, ali lahko majhna skupina posameznikov spremeni svet. V resnici je to edino, kar svet sploh lahko spremeni,” je dejal poslanec.

branko

Tudi poslanec Simon Zajc se redno vozi s kolesom v službo.

Vabilo na kolesarjenje po novi kolesarski progi od Rogaške Slatine do Podčetrtka, ki bo v soboto, 19. septembra ob 13:30 najdete TUKAJ