Svet SMC enotno za vpis pravice do pitne vode v ustavo, za kvalitetno in dostopno javno šolstvo in za ureditev položaja istospolnih zvez

Predsednik SMC dr. Miro Cerar, vodstvo stranke, poslanci in poslanke ter ostali člani sveta stranke SMC so v konstruktivnem in odprtem pogovoru, ki je potekal včeraj, 5. aprila, na sedežu stranke, odločno podprli vpis pravice do pitne vode v ustavo, soglasno so podprli tudi predlog Zakona o partnerski zvezi poslanca Janija Möderndorferja, zavzeli pa so tudi stališče do javnega šolstva, kjer se bomo še naprej zavzemali za kakovostno in dostopno javno šolstvo, prav tako pa podpiramo spremembo ustave, ki bo zagotovila jasno razmejitev med javnim in zasebnim šolstvom tako, da ne bo ogrožena mreža javnih šol.

Ministrica za šolstvo dr. Maja Makovec Brenčič je uvodoma podrobneje predstavila področje financiranja šolstva, v daljši razpravi so poslanci in številni drugi člani Sveta SMC izpostavili nekatera vprašanja, ki se postavljajo v zvezi s tem področjem že več kot dve desetletji.

Svet SMC se je podrobneje seznanil s predlogom Zakona o partnerski zvezi poslanca Janija Möderndorferja, ki izenačuje ekonomske in socialne pravice posameznikov znotraj istospolnih partnerskih zvez na enak način, kot jih predvideva zakon za tovrstno skupnost dveh oseb različnega spola. Torej gre za izenačevanje pravic in dolžnosti vseh partnerskih zvez na enem mestu. Möderndorfer je pojasnil, da gre za predlog, ki ne vključuje posvojitev, prav tako ne spreminja definicije zakonske zveze in  izključuje možnost postopkov biomedicinske oploditve in ki ga sprejemajo tudi predstavniki LGBT organizacij in društev.

Predsednik Programske konference dr. Aleksandar Kešeljević je predstavil delovanje Vladne projektne pisarne.