Svet SMC soglasno podprl izvolitev Marjana Šarca za predsednika vlade

Svet Stranke modernega centra je danes razpravljal o podpori Marjanu Šarca za mandatarja in oblikovanju nove slovenske vlade. Kot je v izjavi za javnost povedal predsednik stranke dr. Miro Cerar, je svet soglasno podprl izvolitev Marjana Šarca za predsednika vlade. Poslanska skupina SMC bo jutri prispevala 10 podpisov podpore za njegovo kandidaturo.

Razprava na svetu stranke je bila konstruktivna in vsebinsko argumentirana. Predsednik stranke je v večerni izjavi za medije poudaril, da si v SMC želimo, “da bi Marjan Šarec uspel oblikovati vlado, ki bo uspela peljati zadeve naprej cel mandat.” Nova vlada mora nadaljevati z zagotavljanjem stabilnosti in razvoja. Svet SMC je danes tudi pooblastil predsednika in njegovo pogajalsko skupino, da nadaljuje pogajanja, ki bodo privedla do sprejetja koalicijskega sporazuma ter do ustrezne sestave vlade. Prav tako pričakujemo, da bo postopkovni del koalicijskega sporazuma takšen, da bo omogočal učinkovito vodenje države. Koalicijski sporazum mora biti pripravljen v skladu z javnofinančnimi zmožnostmi, še pred oblikovanjem vlade pa morajo biti določene tudi ustrezne prioritete glede izvajanja sporazuma.

Predsednik dr. Cerar je v izjavi sicer dejal še, da je SMC dva meseca zelo konstruktiven sogovornik in ves čas podpira oblikovanje vlade pod Šarčevim vodstvom. “Tu želimo biti nek glas ljudstva, predvsem v smislu, da mora priti do neke vlade. Seveda pa bi si želeli stabilne in učinkovite vlade,” je pojasnil. Glede sodelovanja z Levico je predsednik povedal, da protokol o sodelovanju z manjšinsko vlado še ni usklajen in dodal, “da če že ni bilo dovolj poguma zato, da so vstopili v vlado, naj se vsaj z izjavami ne ruši tega, kar smo z muko in res velikim naporom prigarali v teh dnevih.” Po njegovem mnenju mora biti v teh trenutkih sodelovanje z Levico še tesnejše.

V SMC bomo podprli tudi kandidaturo mag. Dejana Židana za predsednika Državnega zbora.