Svet SMC o pogovorih po odstopu predsednika vlade

Svet Stranke modernega centra je na današnji seji vnovič razpravljal o vsebini in okoliščinah pogovorov, v katerih sodeluje stranka v obdobju po odstopu predsednika vlade. Svet ni glasoval o nobeni zavezujoči odločitvi, se je pa strinjal s tem, da vodstvo stranke nadaljuje pogovore o oblikovanju morebitne nove vlade.

Za SMC je to, po besedah predsednika Zdravka Počivalška, prednostna možnost. »Država ne potrebuje nadaljnjih mesecev brez operativne vlade in nove volitve politikom ne bodo olajšale dela. Konflikti in nasprotja se bodo le še poglobili.« Po njegovih besedah potrebujemo zdaj »trezne glave in nekaj miru, da se za zaprtimi vrati pogovorimo tem, ali smo vsi skupaj pripravljeni pustiti ob strani zamere in nasprotja in narediti nekaj za to državo«.

Predčasne volitve bodo, če pride do njih, zmaga osebnih interesov v politiki in poraz zmožnosti sprejemanja razumnih dogovorov.

Počivalšek je pojasnil tudi vsebinske okvire zahtev SMC v pogovorih za oblikovanje morebitne nove vlade. »SMC vztraja na tem, da ohranimo javno zdravstvo, da ne posegamo v druge javne sisteme, da okrepimo gospodarsko okolje in da ne odlašamo več z ukrepi na področju starejših, javnih stanovanj in sanacije okoljskih problemov.« Prav tako bo SMC po njegovih besedah »vztrajala pri tem, da ostane Slovenija demokratična in svobodomiselna država in da se meja med pravicami in svoboščinami ne pomika v nobeno skrajnost«.

V prihodnjih dneh bo vodstvo stranke nadaljevalo s pogovori, ves čas pa tečejo tudi priprave na morebitne nove predčasne volitve.