LO SMC Šaleška dolina in poslanec SMC Saša Tabaković za čim večji izkoristek evropskih sredstev v lokalnem okolju

V prizadevanju za čim uspešnejši izkoristek evropskih sredstev v regiji so poslanec SMC Saša Tabaković, Lokalni odbor SMC Šaleška dolina in zbor članov SMC Velenje, Šoštanj ter Šmartno ob Paki organizirali Strokovni posvet o pomembnosti črpanja evropskih sredstev za podjetja, občine, nevladne organizacije in drug javni in gospodarski sektor.

V imenu LO Šaleška dolina je prisotne nagovorila njegova predsednica Breda Kolar. Strokovnjaki s področja črpanja sredstev iz evropskih skladov, mag. Bojan Suvorov, direktor Urada za kohezijsko politiko, Marko Drofenik, direktor direktorata za regionalni razvoj na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo in Kristina Kočet Hudrap, iz podjetja z izkušnjami na področju priprave, vodenja in izvedbe projektov, so predstavili projekte in programe evropskega sofinanciranja na raznih področjih in nato pojasnjevali načine za pridobitev sofinanciranja.

Predstavili so aktualne razpise, odgovarjali na praktična vprašanja, kako lahko pridobijo nepovratna evropska sredstva mala podjetja, sp-ji, kako se lahko evropska sredstva izkoristijo za samozaposlitev, za turizem, za nakup strojev in podobno. Izkušeni strokovnjaki s področja so pojasnjevali, kako se lotiti priprave projekta za financiranje iz evropskih sredstev in na koga se prijavitelji lahko obrnejo v različnih fazah projekta.

Dobro obiskan posvet je pokazal, da na področju črpanja evropskih sredstev še obstajajo odprta vprašanja, sodelujoči pa so pridobili smernice in kontakte, s pomočjo katerih bodo prišli do pravih rešitev.