Stranki SMC in vladi Mira Cerarja najvišja javnomnenjska podpora

Vlada Mira Cerarja ima po raziskavi časopisa Dnevnik najvišjo javnomnenjsko podporo doslej, podprlo jo je 34,8 % vprašanih, stranka SMC pa je dobila največji delež glasov med strankami, zanjo bi glasovalo 17,9% vprašanih, ocena je zrasla tudi predsedniku vlade, ki je na tretjem mestu, prva je evropska komisarka Violeta Bulc iz SMC, na drugem pa predsednik države.

Podpora vladi je najvišja od nastopa vladne ekipe in je višja, kot so jo anketarji Ninamedie kadar koli izmerili drugi Janševi ministrski ekipi (to je kot uspešno ocenilo največ 32,6 odstotka vprašanih), se je pa precej približala najvišji podpori vladi Alenke Bratušek (37 odstotkov). Pomembna razlika pa je ta, da sta bili predhodnici sedanje vlade največjega zadovoljstva anketirancev deležni v prvih mesecih vladanja, nato jima je podpora začela padati, Cerarjevi ministrski ekipi je najprej podpora padla, zadnje mesece pa raste, poroča Dnevnik. Časnik ocenjuje, da je podpora lahko pripiše naraščajočemu optimizmu v družbi zaradi nekoliko spodbudnejših gospodarskih kazalcev pa tudi nekonfliktnosti oziroma spravljivosti premierja, s katero omiljuje ost napadov opozicijske desnice in levice.

Tako kot vladi je nekoliko zrasla tudi podpora največji vladni stranki. SMC bi, če bi bile volitve včeraj, obkrožilo 17,9 odstotka vprašanih, drugo uvrščeno SDS pa šestnajst odstotkov. Če upoštevamo zgolj opredeljene anketirance in torej ne štejemo tistih, ki na volitve ne bi šli ali ne vedo, koga bi volili – teh je tako kot prejšnji mesec skupaj slabih 38 odstotkov – bi Cerarjeva stranka dobila skoraj 29 odstotkov glasov, Janševi slovenski demokrati pa dobre tri odstotne točke manj. Čeprav je tudi SDS februarja zabeležila nekoliko večjo podporo kot prejšnji mesec, se je razlika med obema največjima strankama v primerjavi z januarjem še za odstotno točko povečala. Je pa tokrat prišlo do spremembe na tretjem mestu: Socialne demokrate je po anketi Vox populi prvič po avgustu lani spet prehitela Združena levica. A ne zato, ker bi zrasla podpora ZL – tako kot januarja je dobila 12,8 odstotka opredeljenih glasov – temveč zato, ker je padla podpora SD.

Evropska komisarka iz vrst SMC Violeta Bulc je po raziskavi Vox populi že tretji mesec zapored na čelu lestvice najbolj priljubljenih slovenskih politikov, tudi tokrat pa ji sledi predsednik republike Borut Pahor. Na tretje mesto se je povzpel premier in predsednik SMC Miro Cerar, ki je bil prejšnji mesec peti. Tako je po petih mesecih spet prehitel kmetijskega ministra in prvaka najmanjše koalicijske stranke SD Dejana Židana, ki je tako kot po januarskem merjenju tudi tokrat četrti. V primerjavi s prejšnjim mesecem se je povprečna ocena najbolj znižala evropski poslanki Tanji Fajon, ki je s tretjega mesta padla na peto. Najbolj je povprečno oceno prejšnjega meseca izboljšal zunanji minister in prvak DeSUS Karl Erjavec, ki je napredoval kar za šest mest in je sedmi. Glede na to, da kakšnih večjih upokojenskih zgodb v zadnjih tednih ni bilo, ocenjuje Dnevnik, je mogoče sklepati, da mu je rast podpore prineslo predvsem odločno zavzemanje za rešitev primera somalijske deklice, ki je v soboto končno le prispela k svoji sestri v Maribor. Še zlasti je verjetno Erjavcu priljubljenost dvignilo njegovo opozarjanje, da birokrati v Sloveniji delajo v nasprotju s koristmi ljudi. »Namesto da bi pomagali in bili pozitivno naravnani, vedno iščejo ovire, da se ne bi nekaj spremenilo v korist ljudi,« je poudaril v oddaji Epilog na Pop TV.

anketa dnevnik SMC 20150216

Raziskavo Vox populi izvaja agencija NInamedia na vzorcu 7oo telefonskih anket.

Foto: Dnevnik