Stališče poslanske skupine SMC o podpori Marjanu Šarcu za prihodnjega mandatarja

Spoštovani predsednik,

spoštovane kolegice in kolegi,

 

Stranka modernega centra je socialno liberalna stranka, ki si skozi realizacijo svojega programa prizadeva za sodobno in varno Slovenijo, ki ob zagotavljanju varstva temeljnih človekovih pravic in vladavine prava, vsakomur omogoča, da si ustvari človeka dostojno življenje.

Takšna programska izhodišča so oblikovala politiko delovanja stranke v preteklosti in jo bodo tudi v prihodnosti, ob vstopanju v novo koalicijo.

Letošnje volitve mandatarja prihajajo po, za naše razmere, dolgotrajnih pogovorih in iskanju skupnega imenovalca v zavezah, ki oblikujejo podobo nove slovenske vlade, 13. po vrsti.

To seveda ne pomeni, da je to napoved morebitnega neuspeha, je pa lahko izziv, da vlada z dobrim delom demantira vražo, ki se pripisuje številu 13.

Kandidat za mandatarja g. M. Šarec, ki bo danes prevzel odgovornost za oblikovanje prihodnje vlade, stopa na zanj povsem novo sceno, čeprav jih je v njegovi poklicni karieri spoznal nič koliko in v čevlje svojih predhodnikov, ki so politično težo črpali iz strokovnih znanj, posrednih ali neposrednih izkušenj na državnem političnem parketu.

Ob upoštevanju navedenega in ob upoštevanju letošnjega volilnega rezultata in povolilne aritmetike, ki ju zaznamujejo

  1. nizka volilna udeležba,
  2. nezmožnost relativne zmagovalke, da si zagotovi večino v parlamentu in
  3. večje število ostalih strank, ki sklepajo koalicijski oziroma partnerski dogovor, se v Stranki modernega centra zavedamo pomena konstruktivnega načina sodelovanja pri oblikovanju bodoče vlade.

Povezovanje šestih strank v t.i. kombinacijo 5+1, bo od vsake od strank, predvsem pa od bodočega predsednika vlade zahtevalo ogromno potrpežljivosti, iskanja konsenza in občutka za koordiniranje med strankami, ki se bodo v skupno dobro, torej v dobro države in državljanov morale odpovedati tudi nekaterim programskim zavezam.

Navsezadnje pa sklepanje dogovorov v politiki, ki želi ustvariti boljšo prihodnost in delati za dobrobit vseh, ne škodi. Nasprotno, vsem podpisnicam bo koristilo, da bo ena izmed pozitivnih izkušenj tega mandata spoznanje, da je možno in da znamo sodelovati in reševati probleme tudi kadar je politični prostor bolj heterogen.

Ob naštetih ovirah, ki jih bo potrebno prestopiti ali preskočiti, pa pozitivno prognozo bodoči vladi dajejo rezultati , ki jih bo nasledila od predhodne, ki so na večini resorjev več kot optimistični. Če se izrazim s parafrazo – dobiva doto, ki je nima milijonar.

Za nami je mandat vlade 2014-2018, ki ga je po dolgoletni gospodarski krizi zaznamovala skokovita gospodarska rast, zmanjšanje brezposelnosti, boljši življenjski standard državljank in državljanov in večja politična stabilnost, Slovenija doživlja enega največjih razvojnih vzponov v svoji zgodovini.

Za nami so leta, ko se je Slovenija od mize, za katero jo je potiskala trojka, presedla za neko drugo mizo, tisto, za katero sedijo gospodarski partnerji. Dokaz so prve velike tuje investicije pri nas in nova delovna mesta, ki pomenijo dvig blaginje in nove priložnosti za ambicioznejši razvoj lokalnih skupnosti.

Javnofinančna krvna slika naše države se je po desetletju in več ponovno popravila.

Slovenija je danes – če jo primerjamo z začetno točko prejšnjega mandata – v bistveno boljšem položaju v domala vseh segmentih družbenega razvoja. Nižja brezposelnost, zlasti med mladimi, nižje tveganje za revščino, manjši delež socialno najranljivejših ljudi, rekordna gospodarska rast, prav taki dosežki na segmentu turizma in podjetništva, rast dodane vrednosti delovnih mest, da tega, česar v številkah ni moč natančno meriti in govori predvsem o povrnitvi zaupanja tujih partnerjev v našo državo in povrnitev njenega ugleda v zavezništvih, ki štejejo, posebej niti ne omenjam.

Vse to je bilo mogoče storiti, ker smo – politični novinci na čelu vladne koalicije – v bazen, imenovan slovenska politika, skočili brez uteži v podobi pogubnih novodobnih afer, z močjo, ki nam jo je dal izjemen volilni rezultat in enim samim ciljem: da bi nam bilo vsem bolje. Da bi od razvoja države imeli vsi več. Da bi bila pravila enaka za vse. Da na dnu stopnišča razvoja ne bi ostal noben otrok več.

Še vedno nas čakajo številni resni izzivi. Večina jih ima brado, ki raste že desetletje ali več. Nekateri bodo zahtevali več kot samo pregovorno močno voljo. Od nas, ki se povezujemo v prihodnjo vlado, bo terjala vztrajanje pri tem, kar je prav. To so tako razumne čakalne vrste v zdravstvo, kot višje plače in pokojnine. Dobro javno šolstvo in spodbudna delovna mesta. Obdelana polja in še več dobrih slovenskih filmov. Dobro delujoča sodišča in moderne transportne poti. Več domače hrane v šolah in vrtcih in manj žaljivega govora v javnh medijih.

Za vse to se je vredno boriti. Vredno je vztrajati in sodelovati.

Gospod Šarec bo v prihodnosti potreboval veliko sreče. Srečno roko pri izbiri najtesnejših sodelavcev, operativcev, ki bodo vodili ključne resorje in projekte. Občutek za dialog z vsemi družbenimi skupinami.

A za začetek potrebuje najprej dovolj glasov na današnji seji.

Naše iz poslanske skupine Stranke modernega centra ima.

 

Srečno!