Spremljanje statistike okužb v vzgojno – izobraževalnih zavodih

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so vzpostavili posebno aplikacijo za beleženje okužb z virusom COVID-19 znotraj vzgojno-izobraževalnih zavodov. Tedenske podatke bo javnost prejela vsak petek po 14 uri. Podatki bodo objavljeni na spletni strani GOV.si. Na ministrstvu pozivajo, da prihaja jesenski čas, čas različnih respiratornih obolenj, zato naj se v vrtce in šole vključujejo le zdravi otroci.

Ministrica prof. dr. Simona Kustec budno spremlja epidemiološko sliko in razmere v šolah, vrtcih.  V sredo 10. 9. se je skupaj z državnim sekretarjem Damirjem Orehovcem srečala z ravnatelji šol v občini Kočevje, kjer pouk po modelu B poteka brez težav. V petek 11. 9. pa je najprej obiskala Šolski center Krško-Sevnica kasneje pa še OŠ Braslovče, ki se sooča z okužbami učiteljev in učencev.

Podatki kažejo, da je situacija obvladljiva. V prvih desetih dneh novega šolskega leta je v osnovnih in srednjih šolah vseh skupaj okuženih 86 (0,03 %), 917 (0,32 %) pa je bila odrejena karantena. Od tega 27 učencev (0,01 %) in dva dijaka, v karanteni pa je bilo 521 učencev (0,27 %) in 223 dijakov (0,30 %). Spodbudno je tudi, da o okužbi ne poroča nobena šola s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.