Začenjamo referendumsko kampanjo v podporo noveli ZZZDR: “Da, vZAmem”

Na sedežu stranke SMC je danes, 26. novembra, potekala novinarska konferenca, kjer smo predstavili začetek naše kampanje v podporo noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Na novinarski  konferenci je vodja referendumskega štaba poslanka dr. Jasna Murgel uvodoma predstavila slogan Stranke modernega centra v tej kampanji, ki se glasi »Da, vZAmem«. Dr. Murgel je napovedala tudi okrogle mize, ki bodo potekale v nekaterih slovenskih mestih, kamor so kot govorniki vabljeni poslanci in poslanke, člani in članice strank, ki podpirajo ZZZDR, strokovnjaki, aktivisti in osebe, ki jih novela ZZZDR neposredno zadeva na različne načine (kot starše, partnerje itd.).

Vsem parom, ki jih povezuje ljubezen in jo želijo okronati z zakonsko zvezo, je potrebno omogočiti, da to tudi storijo. “Zakonska zveza je namreč  temeljna družbena vrednota,” je dejala dr. Murgel, saj je predanost zakoncev drug drugemu in trdna vez, ki jo stketa v svojem odnosu, že od nekdaj dajeta pečat in značaj družbi, v kateri živimo. Pojmovanja o naših najožjih skupnosti se sicer res nekoliko spreminjajo, vendar pa  družbeni pomen zakonske zveze kot instituta, ki partnerjema prinaša neprecenljivo stabilnost, ostaja enak. Prav zato smo v SMC prepričani, da moramo uresničevanje vrednote zakonske zveze omogočiti vsem, na enak način. Enakopravnost ne pozna besede ‘ampak’.

Izrekli smo se za enake možnosti, enake dolžnosti in enako ljubezen

Poslanec Saša Tabaković je povedal, da je Ustava Slovenije človekoljubno naravnana, in da je “ljubezen elementarno človekovo čustvo, zato je prav, da ga imajo vsi možnost udejanjiti skozi zakonsko zvezo.”

Vodja poslanske skupine SMC in podpredsednica stranke SMC dr. Simona Kustec Lipicer je poudarila, da tako poslanska skupina kot stranka stojimo za istim argumentom “da, vzamemo” in spomnila, da so poslanci in poslanke SMC že marca letos podprli novelo Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR), saj osebna okoliščina ne sme biti razlog za neenako obravnavanje. “Nisem si kdaj predstavljala, da bom v tej funkciji govorila o ljubezni, to me veseli. Napočil je čas, da se tudi kot družba o tem pogovarjamo, saj je ljubezen gonilna sila vsega, kar počnemo. Straši me misel, da bi jo lahko na kakršenkoli način omejevali, je dejala dr. Kustec Lipicer in dodala, da bo naš glas na referendumu glas, ki bo namenjen enaki ljubezni: “Upam, da nam bo končno uspelo, in da je naša družba zrela za to spoznanje, in da bomo pokazali našo napredno, v prihodnost usmerjeno zdravo družbo.”

Naš glas na referendumu bo glas, ki bo namenjen enaki ljubezni

Generalni sekretar stranke dr. Erik Kopač je dejal, da je SMC socialno liberalna stranka, katere program temelji na načelih blaginje, enakosti za vse ljudi ter toleranci, solidarnosti, pravičnosti in podpori za svobodno ter odprto družbo: “Zato so tudi naši poslanci marca podprli novelo zakona ZZZDR, danes pa začenjamo kampanjo, s katerimo želimo jasno in na dostojanstven način poudariti, da se zavzemamo za enakopravnost vseh zvez pri sklepanju zakonske skupnosti.”

S kampanjo želimo jasno in na dostojanstven način poudariti, da se zavzemamo za enakopravnost vseh zvez pri sklepanju zakonske skupnosti

V Stranki modernega centra smo prepričani, da morajo biti vsem parom, katerih odnos in skupnost temeljita na tesni medosebni in čustveni navezanosti ter podobnimi medčloveškimi vrednotami omogočeno, da na enak način in pod enakimi pogoji formalno delijo tudi vse pravice in dolžnosti, v dobrem in slabem. Predlagane zakonske spremembe bodo s potrditvijo na referendumu izenačile pravice istospolnih in raznospolnih parov v vseh elementih in na vseh področjih, s čimer bodo osebe v istospolnih partnerskih skupnostih končno pridobile (pre)dolgo neupravičeno zanikane ekonomske in socialne pravice. Novela ZZZDR tega ne prinaša z dolgotrajnimi in neštetimi koraki, temveč s splošnim sistemskim ukrepom, kakršnega problem sistemske diskriminacije tudi zahteva. Enakopravnost ni pogojena, marveč samoumevna.

Datumi dogodkov (več informacij v novici Dogodki in aktivnosti v okviru referendumske kampanje SMC):
7. december – ponedeljek ob 17. uri, Maribor, Hotel Piramida
7. december – ponedeljek ob 18. uri, omizje s pravniki, Ljubljana, Cankarjev dom, Konferenčna dvorana E1
7. december – ponedeljek ob 18. uri, Hrastnik, Mladinski center Hrastnik
7. december – ponedeljek ob 18. uri, Rogaška Slatina, sejna soba Kulturnega centra Rogaška Slatina
9. december – sreda ob 18. uri, Kočevje, Turistični kompleks Jezero
10. december – četrtek ob 18. uri, omizje s psihologi, Ljubljana, sedež stranke SMC (III. nadstropje)
14. december – ponedeljek ob 19. uri, Velenje

 

Priponke za profilno sliko FB/TW (prek spletne aplikacije Twibbon)

Profil Twibbon

Ostale možnosti izraza podpore prek spleta in družbenih omrežij