SMC za uskladitev pokojnin, za vpis pravice do pitne vode v ustavo, za jasno razmejitev javnega in zasebnega šolstva, za celovito upravljanje Lipice

Na današnji novinarski konferenci stranke SMC so sodelovali generalni sekretar stranke dr. Erik Kopač, poslanec in predsednik sveta SMC dr. Dragan Matić, poslanec Saša Tabaković in poslanec Simon Zajc. Tema so bila aktualna vprašanja, to je uskladitev pokojnin, javno in zasebno šolstvo, vpis pravice do pitne vode v ustavo ter novela zakona o Kobilarni Lipica. O teh temah so razpravljali tudi na zadnji seji sveta stranke SMC. Več o tem lahko preberete TUKAJ.

Uvodoma je dr. Kopač dejal, da je stranka je po pogovoru z Združenjem društev upokojencev Slovenije sprejela sklep, da podpira uskladitev pokojnin, pod pogojem, da je to v skladu z zakonodajo: “Zakon, ki opredeljuje proračun v 2016 in 2017, namreč ne predvideva redne uskladitve pokojnin, torej bo treba v zvezi s tem treba najti ustrezno zakonsko rešitev. To je povezano tudi z dodatnimi finančnimi posledicami, zato je bil sklep SMC tudi, da je treba te finančne vire najti v okviru obstoječega proračuna.” Več  tem v članku “SMC podpira prizadevanja upokojencev za uskladitev pokojnin” na TEJ POVEZAVI.

Poslanec Saša Tabaković je poudaril, da se SMC zavzema za kvalitetno javno šolstvo, kar pomeni, da se zavzemamo za javni interes državljank in državljanov: “Kot politična stranka pa moramo spoštovati vladavino prava in torej tudi odločbo Ustavnega sodišča, saj proces spremembe ustave v državnem zboru še vedno poteka. Svet SMC je podprl spremembe ustave, na način, ko bo jasneje in transparentneje razmejila vlogo države pri javnem in zasebnem šolstvu. V SMC se zavedamo, da mreža javni šol nikakor ne sme trpeti na račun zasebnih šol.” Ponovil je, da se v SMC zavzemamo za razmejitev financiranja javnega in zasebnega šolstva, hkrati pa poudarjamo, da je treba odpreti druge člena zakona, ki se ne tičejo le financiranja, ampak tudi kvalitete in standardov.

Poslanec Simon Zajc je ponovil stališče SMC o odločno podpori  za vpis pravice do pitne vode v ustavo: “To namero smo podpisali že v koalicijski podpori. Tudi premier dr. Cerar to podpira, kot tudi dr. Brglez. Glede na to, da se pogosto zavemo, kako je neka stvar pomembna, šele takrat, ko jo izgubimo, sem vesel, da pri vodi ni tako, saj se že danes zavedamo, kako pomembna je ohranitev in pravica do pitne vode za naše zanamce. Človek lahko brez vode zdrži 10 dni, da Slovencem nikoli in nikdar ne bo treba odštevati teh 10 dni, bomo tudi s pomočjo 35 glasov poslancev in poslank zagotovili, da se ta pravica vpiše v ustavo. Kot upa dr. Brglez, upam tudi jaz, da se postopek lahko začne že pred parlamentarnimi počitnicami.”

Poslanec in predsednik sveta SMC dr. Dragan Matić je komentiral novelo Zakona o kobilarni Lipica, ki jo je v parlamentarni postopek vložila poslanska skupina SMC s podporo Desus: “S to spremembo bo omogočeno, da se v okviru javnega zavoda ponovno izvaja tudi turistična dejavnost, ki ni povezana z javno službo. Do sedaj smo imeli dve organizacijski obliki, javni zavod Kobilarna Lipica in družbo Lipica Turizem. Ta ločitev na dve dejavnosti, se ni izkazala kot posrečena in uspešna. Verjamemo, da bo s celovitim upravljanjem, ki bo obsegalo tudi turistično dejavnost, omogočeno, da bo tudi kulturna dediščina imela več od tega kot do sedaj, in da bo nova organizacijska oblika prinašala boljše rezultate in bolj uspešno  trženje kot doslej.”