SMC tudi na ponovljenem glasovanju ne bo podprla novele ZOFVI

Državni svetniki so danes izglasovali odložilni veto na novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Kot je v izjavi po glasovanju dejal poslanec Gregor Perič, SMC tudi na ponovnem glasovanju v Državnem zboru novele zakona ne bo podprla.

Perič je v izjavi poudaril, da v SMC trdno stojimo na stališču, da je javno šolstvo tisto temeljno in da zasebno predstavlja njegovo dopolnitev oziroma nadgradnjo. “Ampak Ustavno sodišče nam je dalo jasen signal, da moramo določene stvari popraviti in zato želimo spoštovati načela pravne države. Vseskozi smo bili odkriti in opozarjali, da novele ne bomo podprli, če ne bomo dobili ustreznih zagotovil o skladnosti z odločitvijo ustavnega sodišča. Teh zagotovil nismo dobili.”

Ko je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) v tem mandatu pripravilo predlog sprememb zakona, smo jasno povedali, da bo deležen podpore samo v primeru, da uresničuje ustavno odločbo. Napovedali smo tudi, da se bomo pri odločanju o tem naslonili tudi na mnenje ZPS. Iskreno smo verjeli, da bomo vsi skupaj zakonodajni postopek izkoristili za popravke predloga, da bi končno, po petih letih, ustavno odločbo implementirali.

Ko je ZPS pripravila mnenje, ki je bilo do predloga ministrstva izrazito negativno in polno pripomb ustavnopravne narave, smo v koaliciji sklenili, da obravnavno na pristojnem parlamentarnem odboru prekinemo in skušamo predlog zakona z amandmaji popraviti. Kljub temu, da je ministrstvo pripravilo približevalne amandmaje, se v koaliciji nismo mogli zediniti o kompromisni rešitvi. Pri tem smo spoznali, da sta tako MIZŠ kot SD na koalicijska usklajevanja prišla s figo v žepu.