SMC prvič kot polnopravna članica na Svetu ALDE

Predstavniki stranke SMC so se udeležili zasedanja Sveta ALDE (Zavezništva liberalcev in demokratov Evrope), drugega najvišjega organa stranke, ki poteka dvakrat letno. Delegacija SMC pod vodstvom podpredsednice in vodje poslanske skupine dr. Simone Kustec Lipicer je tako v Oslu na rednem pomladanskem Svetu ALDE prvič sodelovala kot polnopravna članica. Posebno pozornost in priznanje so naši stranki namenili, ker je SMC odločilno prispevala, da je Slovenija kot prva članica zavezništva iz vrst vzhodnoevropskih držav sprejela popolno enakopravnost zakonskih zvez.

Predstavniki SMC so se srečali z vodilnimi predstavniki stranke ALDE in poslanske skupine ALDE v EP, izmenjali poglede na aktualna evropska in mednarodna vprašanja, o mednarodnem trgovinskem sporazumu, migracijski politiki, gospodarskem povezovanju in trajnostnem razvoju ter iskali priložnosti za mednarodno povezovanje SMC.

Naši predstavniki so imeli tudi vrsto dvostranskih srečanj, med drugimi s predsednikom ALDE sir Grahamom Watsonom, generalnim sekretarjem ALDE Jakobom Moroza – Rassmussenom in podpredsednico ter evropsko poslanko Angeliko Mlinar. SMC želi predstaviti ambicijo, da proaktivno sodeluje pri oblikovanju politike skupne evropske stranke ALDE. Slednje namerava SMC še bolj izvajati s povezovanjem s programsko najbolj sorodnimi strankami znotraj ALDE, s podpiranjem in razvijanjem skupnih regionalnih platform (npr. Srednja Evropa, Zahodni Balkan), s širšim vključevanjem svojih predstavnikov v organe in delovna telesa ALDE ter z močnim vključevanjem v izobraževalne in promocijske projekte ALDE in njenih think-tankov.

Podpredsednica stranke, dr. Simona Kustec Lipicer je ob začetku Sveta povedala: “SMC je takoj po ustanovitvi zmagala na državnozborskih volitvah in jeseni istega leta postala polnopravna članica ALDE. Veseli nas, da je SMC v ALDE družino vstopila kot najmočnejša parlamentarna stranka v državi, kot vodilna vladna stranka s predsednikom vlade in kot stranka, iz vrst katere prihaja tudi evropska komisarka za transport. V SMC si želimo, da bi skupaj z ostalimi članicami ALDE pomembno sooblikovali dnevni red, stališča in rešitve za odprto, zmerno socialno-liberalno Evropo.”

Na seji Sveta sta Kustec Lipicerjeva in Horvat kot delegata z volilno pravico soodločala o financah stranke, o sprejemu nekaterih novih strank članic ter o nekaterih drugih pomembnejših zadevah za delovanje stranke ALDE.

Na Svetu so se dotaknili tudi zaskrbljujočega položaja v Makedoniji, kjer je na na severu države konec tedna izbruhnilo nasilje, razmere pa se še niso umirile.

Izjava evropske poslanke in podpredsednice ALDE Angelike Mlinar o begunski krizi v Sredozemlju

Izjava poslanke SMC Andreje Potočnik o migracijah v Sredozemlju

 

Izjava poslanca Simona Zajca o evropski kmetijski politiki

 

Fotogalerija:

 

 

 

                                                                               

 

 

Oznake: