SMC poslanska skupina -pričetek redne seje Državnega zbora

Poslanka Monika Gregorčič je ob današnjem pričetku redne seje Državnega zbora, v imenu poslanske skupine SMC, zastavila ustno poslansko vprašanje predsedniku vlade.

Za Stranko modernega centra je še posebej pozitivno, da nam glede gospodarskega okrevanja po pandemiji kaže zelo dobro. Po dveh ustavitvah javnega življenja in posledično tudi nekaterih gospodarskih dejavnosti smo s pomočjo prave kombinacije ekspanzivne evropske denarne politike in domače fiskalne politike med najbolj ekonomsko uspešnimi državami, z nadpovprečno visoko gospodarsko rastjo in izjemno nizko brezposelnostjo.

Potrjuje se, da je kriza lahko tudi priložnost – priložnost za pogled v prihodnost, za razvoj, za prehod v napredne digitalne in zelene tehnologije, …

Ker se zavedamo nestabilnosti regije Zahodnega Balkana, posebno pozornost namenjamo tem državam, njihovi evropski prihodnosti in verodostojnemu nadaljevanju širitvenega procesa EU.

Te države nujno potrebujejo gospodarsko okrevanje, izboljšanje infrastrukturne povezljivosti, predvsem pa boljšo prihodnost za mlade, z eno besedo potrebujejo evropsko perspektivo. Zato smo pred kratkim gostili vrh EU–Zahodni Balkan, ki naj bi tudi vse države članice EU prepričal, da je širitveni proces tudi v geostrateškem interesu Evropske unije.

»Spoštovani predsednik, kakšna je vaša ocena tega vrha oziroma pogovorov in končnega dogovora? Kakšna je vaša širša ocena prve polovice predsedovanja ter vaš pogled v drugo polovico procesa vodenja Sveta Evropske unije«, je zanimalo poslanko Moniko Gregorčič.