SMC podpira vlado in ministrstvo za notranje zadeve pri humanitarnem obravnavanju begunske krize

V stranki SMC podpiramo vlado v njenih prizadevanjih, da rešuje vprašanje evropske begunske krize v prvi vrsti kot humanitarno vprašanje in najprej pomaga ljudem, ki se umikajo pred težkimi, ali celo neznosnimi razmerami v lastnih državah. V SMC smo prepričani, da Slovenija svojih meja pred begunci ne sme zapreti, kar je tudi stališče vlade oziroma Ministrstva za notranje zadeve.

V stranki SMC verjamemo, da lahko Slovenija z občutkom za človečnost, ki smo ga pokazali že večkrat v zgodovini, tudi v času vojne na območju bivše Jugoslavije, solidarno pomaga ljudem, ki bežijo zaradi preganjanja, vojne, lakote, različnih naravnih nesreč in tudi ekonomskih razlogov. Z begunskim valom, največjim po drugi svetovni vojni, se sooča vsa Evropa, države pa prihod beguncev rešujejo na različne načine. Kot socialno-liberalna stranka se pridružujemo tistim evropskim državam, ki želijo begunsko krizo reševati v skladu z načeli humanitarnosti in solidarnosti, kot temeljnima zidakoma evropskega vrednostnega sistema in kulturnega prostora.

Na konferenci Ministrstva za notranje zadeve je državni sekretar Boštjan Šefic pojasnil, da je Slovenija pripravljena na migrante. “Slovenija trenutno še ni pod pritiskom povečanega števila migracij, se pa zavedamo trenutnih razmer in stopnje tveganja za morebiten prihod večjega števila migrantov, zato se v okviru že sprejetega kontingentnega načrta intenzivno pripravljamo tudi na takšen scenarij,” je pojasnil Šefic.

Kontingentni načrt je preventivni načrt, v katerem so opredeljeni ukrepi za zagotovitev nastanitve in oskrbe pri povečanem številu beguncev. Kontingentni načrt predvideva več faz. V prvi fazi je predvideno obravnavanje do 280 beguncev, v drugi pa do in nad 500 beguncev, kjer pa bi bilo potrebno medresorsko reševanje. Ob primeru večjega navala bi se lahko za begunce uporabljalo tudi blagovne rezerve. “Število beguncev ni omejeno na 900, ta številka se v načrtu pojavlja le kot podlaga za izračune. Zavedamo se, da je lahko število migrantov bistveno večje,” je pojasnil Škopac. Če bi zapolnili vse kapacitete, bi po mnenju ministrstva morali aktivirati tudi zasebne kapacitete. Bodo pa pri reševanju problematike sodelovali tudi z nevladnimi organizacijami.

Škofic je poudaril, da vlada in ministrstvo migracije obravnavata kot humanitarno krizo, zato nikoli ne kriminalizirajo beguncev, ki se umikajo z nevarnih območij. Na drugi strani pa so pozorni tudi na morebitne zlorabe s strani organiziranih mednarodnih kriminalnih struktur, ki to krizo izkoriščajo.

V SMC se zavedamo tudi varnostnega tveganja begunske krize, ki zahteva skrbno in načrtovano spremljanje in pripravljenost na različne razplete in potek begunskih tokov, zato bodo predvidoma v tem in prihodnjem tednu v SMC o različnih vidikih in posledicah begunske krize, razpravljali v programskih odborih za socialne zadeve, človekove pravice, varnost in zunanjo politiko. V stranki podpiramo vladni načrt nastanitve beguncev, ki predvideva aktivnosti pristojnih resorjev v primeru povečanega števila beguncev.

O tem kakšne konkretne načine reševanja bi lahko uporabili, bomo govorili na okrogli mizi Za solidarno Evropo. Kako konkretno se bomo odzvali mi? Begunska kriza sproža socialna, kulturna, ekonomska in, kot rečeno, med drugimi tudi resna varnostna vprašanja. Da gre v prvi vrsti predvsem za humanitarno vprašanje, se strinjamo, v tej smeri gredo tudi vladni ukrepi, o tem kakšne konkretne načine reševanja bi lahko uporabili, bomo govorili na okrogli mizi Za solidarno Evropo, na katero že zdaj vabimo nevladne organizacije, civilno družbene organizacije in ustanove. Omizje bo drugi teden septembra, natančen datum in kraj bomo sporočili v nekaj dneh, sodelovali bodo tudi generalni sekretar stranke dr. Erik Kopač, ki je strokovnjak za varnostna vprašanja, predsednik programske konference dr. Aleksandar Kešeljević in predsednik Državnega zbora ter profesor mednarodnih odnosov dr. Milan Brglez.

Predsednik vlade dr. Miro Cerar se bo sicer v petek, 28. avgusta 2015, ob 14.30. uri, srečal s predstavniki nevladnih organizacij v zvezi z begunsko krizo. Na srečanju, ki mu bodo prisostvovale tudi ministrice za notranje zadeve, za obrambo in delo ter socialne zadeve. Predsednik vlade bo predstavnikom organizacij predstavil poročilo o pripravljenosti Slovenije na trenutne ocene povečanih begunskih tokov. Več lahko preberete TUKAJ.