Predstavnik SMC na Kitajskem v okviru razvijanja odnosov med Kitajsko in 16 državami srednje in vzhodne Evrope

Vodja mednarodne pisarne SMC Gašper Koprivšek se je prejšnji teden mudil na Kitajskem. Obisk se je na pobudo kitajskega vladnega Inštituta za urejanje in prevajanje političnih gradiv (CCTB – Central Compilation and Translation Bureau) odvijal v okviru razvijanja odnosov med Kitajsko in 16 državami srednje in vzhodne Evrope. Koprivšek je na pobudo kitajskih gostiteljev vodil delegacijo predstavnikov srednje in vzhodno evropskih držav in v tej vlogi tudi nagovoril navzoče na Univerzi za gospodarstvo in finance v Jinanu v provinci Shangdong, ki ima dobrih 100 milijonov prebivalcev.

Poudaril je izrazito zavezo kitajskega naroda in oblasti na njihovi razvojni poti, glavna točka pa je bila osvetlitev položaja 16 srednje in vzhodnoevropskih držav v okviru članstva in približevanja Evropski uniji. “Struktura in stabilnost EU-ja je temeljni razlog za stabilnost in napredek 16 srednje in vzhodnoevropskih držav. Kljub občasnim nestabilnostim, kot je denimo v tem trenutku begunska kriza, enotnost in stabilnost evropske skupnosti predstavlja predpogoj tudi za uspešen pristop Kitajske v okviru strategije “En pas, ena pot” s 16 državami regije,” je poudaril Koprivšek.

Koprivšek se je seminarja udeležil kot slovenski predstavnik, zastopane pa so bile tudi: Estonija, Latvija, Litva, Poljska, Češka, Slovaška, Madžarska, Hrvaška, Srbija, Bosna in Hercegovina, Makedonija, Romunija in Bolgarija. Inštitut za urejanje in prevajanje političnih gradiv se sicer ukvarja s preučevanjem glavnih teoretičnih in praktičnih javnopolitičnih problemov ter izzivov in kitajskim oblastem ponuja konkretne rešitve. Gostitelji so poleg akademske izmenjave in diskusije na področju odnosov med Kitajsko in srednje in vzhodnoevropskimi državami organizirali številne obiske vladnih institucij na nacionalni in regionalni ravni, kot denimo ministrstva za zunanje zadeve, ministrstva za gospodarstvo, obisk province Liaoning z glavnim mestom Shengyang ter province Shandong z glavnim mestom Jinan. Obiski so vsebovali tudi ogled treh velikih podjetij v mestu Shenyang z 10 milijoni prebivalcev, ki velja za zibelko kitajskega industrijskega razvoja.

V oktobru v stranki načrtujemo še dva večja mednarodna obiska. 22. oktobra se bosta poslanec dr. Mitja Horvat in vodja mednarodne pisarne SMC Gašper Koprivšek udeležila srečanja ALDE v Madridu, 28. oktobra pa še kongresa liberalne internacionale v Mexico City-u.

 

WP_20150918_001