SMC je pripravljena na evropske volitve

Na sedežu stranke je danes potekala redna seja Svet SMC. Članice in člani so razpravljali o evropskih volitvah, aktualnem političnem dogajanju in sporazumu o sodelovanju koalicije s stranko Levica. Na predlog predsednika dr. Mira Cerarja pa sta bila imenovana tudi nova podpredsednika stranke. To sta postala ministrica Ksenija Klampfer ter vodja poslanske skupine Igor Zorčič. Poslanka Janja Sluga pa je postala nova podpredsednica Sveta stranke, ki mu sicer predseduje dr. Dragan Matić.

Kot je v izjavi za javnost povedal predsednik dr. Cerar, je Stranka modernega centra pripravljena za samostojen nastop na majskih volitvah v Evropski parlament. Kandidatke in kandidate bo stranka javno predstavila v četrtek, 21. marca 2019. Datum ni naključen, saj bo Zavezništo liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE), na ta dan predstavilo ekipo vodilnih kandidatov (t.i. spitzenkandidati) in s tem uradno začelo volilno kampanjo.

Svet je danes obravnaval tudi predlog sporazuma o sodelovanju med koalicijskimi strankami in stranko Levica. Svet sporazuma zaradi določenih pridržkov danes še ni potrdil. Je pa pooblastil predsednika dr. Mira Cerarja in vodjo poslanske skupine Igorja Zorčiča, da o teh pridržkih seznanita koalicijske partnerje. Predvsem želimo pridobiti natančno ovrednotenje sporazuma s strani ministrstva za finance. SMC si je namreč v mandatu 2014 – 2018 močno prizadevala za konsolidacijo javnih financ, kar nam je tudi uspelo, zato tega sedaj ne želimo ogrožati brez ustreznih zagotovil. Ob tem je dr. Cerar izrazil tudi zaskrbljenost nad izjavami poslancev Levice o “zabeljenem” računu, ki ga je ta stranka izstavila vladni koaliciji v zameno za podporo rebalansu proračuna.

So pa člani Sveta tudi popolnili mesta v vodstvu stranke. Za nova podpredsednika SMC sta bila soglasno izvoljena ministrica Ksenija Klampfer ter vodja poslanske skupine Igor Zorčič. Poslanka Janja Sluga pa je postala nova podpredsednica Sveta stranke, ki mu sicer predseduje dr. Dragan Matić. Predsednik Cerar se je ob tem za dosedanje delo zahvalil mag. Lilijani Kozlovič, ki ostaja aktivna članica SMC.