SMC je bila prva parlamentarna stranka, ki je predlagala popolno legalizacijo konoplje

Ministrstvo za zdravje pripravlja nadgradnjo predpisov, ki bodo postavili jasna pravila proizvodnje konoplje v medicinske namene.

Stranka SMC je bila prva parlamentarna stranka v zgodovini Slovenije, ki je predlagala popolno legalizacijo konoplje, torej ne zgolj v medicinske namene. Zakon je 6.2.2018 v parlamentarno proceduro kot prvopodpisani vložil sedanji minister za okolje in prostor in takratni poslanec SMC Simon Zajc. Zakon bi dovoljeval uporabo konoplje v osebne namene, gojenje konoplje doma v majhnih količinah ter prodajo. Prinesel bi tudi regulacijo in nadzor. Vlada dr. Mira Cerarja je konopljo premestila iz prve skupine prepovedanih drog v drugo skupino, legalizacijo konoplje pa smo zapisali tudi v program stranke za parlamentarne volitve 2018. Zato lahko trdimo, da je SMC vodilna slovenska stranka na področju prizadevanj za legalizacijo konoplje in njeno uporabo v medicinske namene.

V SMC vse predlagane spremembe, ki gredo v smer legalizacije in uporabe v medicinske namene, podpiramo, a hkrati opozarjamo tudi na nujnost ureditve nadzora in regulacije. Ob tem nas preseneča nenadna aktivnost stranke LMŠ pri tej tematiki, saj smo doslej z njihove strani slišali predvsem zadržke (sploh v kampanji pred parlamentarnimi volitvami 2018). To aktivnost sicer pozdravljamo in se nadejamo dobrega sodelovanja pri urejanju te tematike (tudi z morebitno dodelavo že vloženega predloga iz leta 2018).