Slovenski šport si zasluži svoj dan

Skupina poslancev in poslank s prvopodpisanim poslancem SMC Gregorjem Židanom je danes, 21. februarja v Državni zbor RS v obravnavo in sprejem po skrajšanem postopku vložila Zakon o dopolnitvah Zakona o praznikih in dela prostih dnevih v RS.

Pobudo za razglasitev novega državnega praznika »Dan slovenskega športa« je podal Olimpijski komite Slovenije –Združenje športnih zvez. Dan bi bil med drugim posvečen zavedanju pomembnosti telesne dejavnosti za zdravje vsakega državljana Slovenije. To bi bil dan, ob katerem bi slavili šport in telesno kulturo nasploh.

V Poslanki skupini SMC menimo, da je šport eden glavnih povezovalcev slovenskega naroda. Spomnimo se vseh uspehov naših športnic in športnikov, spomnimo se tistega dela poti, ki že diši po uspehu in ko za uspeh tega športnika diha celotna Slovenija. Najsi bodo to rokometaši, nogometaši, košarkarji, smučarji, skakalci ali kdorkoli drug, vedno jim uspe, da nas združijo. Tega na primer politiki ni uspelo še nikoli in če bo tudi ob naši pomoči vsaj en dan Slovenija ponovno združena, bomo vedeli, da smo naredili nekaj dobrega. Prav zato smo pobudo nemudoma podprli in si želimo, da bi na plodna tla naletela tudi v Državnem zboru.

Gre za promocijo športa v najširšem smislu in s tem bi šport približali tudi vsem tistim, ki ga spremljajo samo od daleč. To bi bil dan, ob katerem bi sleherni državljan s svojo telesno dejavnostjo izrazil svoj odnos do športnega udejstvovanja. Pobuda vsebuje predlog vrtcem in izobraževalnim institucijam za organizacijo športnih dni na ta dan, ter predlog podjetjem za organizacijo »team buildingov«, promocijskih gibalnih delavnic ali predavanj o pomembnosti telesne dejavnosti za zaposlene. Na ta dan bi tako spodbujali pozitiven odnos do gibanja in krepili vrednote »biti aktiven«, uživati življenje in skrbeti za dobro počutje.

»Dan slovenskega športa« bi praznovali 1. oktobra, s čimer bi se poudaril in urejeval pomen športa in na katerega bi se organizirali različni športni dogodki in prireditve ter na ta način športu dali ustrezno obeležje na državni ravni. Vendar pa to ne bi bil dela prost dan.

FOTO: zurnal24.si