Poslanci so danes soglasno s 76 glasovi potrdili ratifikacijo Pariškega sporazuma

Poslanci so danes v Državnem zboru s 76 glasovi za in nobenim proti ratificirali Pariški sporazum. Tako se je Slovenija pridružila več kot 100 drugim državam, ki so podpisale ta ključni dokument v boji proti klimatskim spremembam. Sporazumu smo se pridružili konec leta 2015 na mednarodni klimatski konferenci v Parizu in ga kot del Evropske unije ratificirali že 5. oktobra.

Danes pa ga je Državni zbor ratificiral še na nacionalni ravni in to kar z veliko večino. Predsednik vlade dr. Miro Cerar je pozdravil ratifikacijo sporazuma, ki ga je aprila letos podpisal.

Prejšnji teden so člani odbora DZ za zunanjo politiko tudi soglasno sprejeli sklep, da Državni zbor sporazum ratificira. Po seji je poslanec SMC mag. Branislav Rajić izpostavil ”Slovenija z ratifikacijo Pariškega sporazuma vstopa v krog prvih pogodbenic in prevzema pravico do sodelovanja v pogovoru o prihodnosti okoljske politike.”

Sporazum je stopil v veljavo, ko ga je ratificiralo dovolj držav, da skupaj predstavljajo 55% vseh izpustov toplogrednih plinov. Ratificirale sta ga tudi največji proizvajalki toplogrednih plinov, Kitajska in ZDA. S tem, ko ga je ratificirala še Evropska unija, pa je sporazum stopil v veljalo.