Slovenija dobila svoja prva satelita v vesolju 

Po več preložitvah sta slovenska nanosatelit Trisat in mikrosatelit Nemo HD sredi minulega tedna uspešno izstrelili iz Francoske Gvajane, zgodovinski dogodek pa je bil deležen velike pozornosti domače javnosti. Dejstvo, da je Slovenija v vesolju, potrjuje visoko raven slovenskega znanja, je poudaril minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. 

Zahtevni znanstveni projekt je z 2,1 milijonoma evrov podprlo tudi Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je v vesoljski znanosti in njenemu povezovanju z gospodarstvom že pred leti prepoznalo veliko priložnost za slovensko gospodarstvo. 

Izstrelitev slovenskih satelitov je bila deležna velike pozornosti domače strokovne in širše javnosti, mnogi pa so ob tem zgodovinskem dosežku delili navdušenje in ponos nad dosežkom sodelavcev mariborske univerze in Centru odličnosti Vesolje-SI, ki sta vodila ta izjemni projekt. 

Na novinarski konferenci, ki je potekala nekaj ur po uspešni izstrelitvi, je sodeloval tudi minister Počivalšek, ki je poudaril, da ga »veseli, ker se je Slovenija leta 2016 pridružila Evropski vesoljski agenciji, s čimer so se odprle izjemne možnosti za sodelovanje slovenskih znanstvenikov in podjetnikov v novem poglavju odkrivanja vesolja«. Z vidika gospodarstva je to sodelovanje zelo pomembno, saj gre za panogo, ki ima eno najvišjih dodanih vrednosti sploh, njen vpliv na številna področja, od varovanja okolja do informacijskih tehnologih pa je izredno velik, kar možnosti za sodelovanje slovenskega gospodarstva samo še povečuje.