Slavnostna seja za Dan Evrope, Kamal Izidor Shaker: Evropska unija smo njeni državljani, Unija je namenjena nam

V Državnem zboru je danes potekala slavnostna seja Odbora za zadeve Evropske unije ob Dnevu Evrope z naslovom “Evropska unija v vsakem slovenskem kraju”, kjer je bilo predstavljenih pet projektov Evropske kohezijske politike v Sloveniji v obdobju 2007 – 2013. Slavnostno sejo je vodil predsednik Odbora za zadeve Evropske unije Kamal Izidor Shaker, udeležence sta nagovorila tudi predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez in ministrica za kohezijo Alenka Smerkolj. Z glasbenim programom je sejo popestrila Glasbena šola Domžale.

6G3A0555bž

Poslanec Shaker je uvodoma dejal, da tudi kot druge skupnosti tudi Evropska unija ni idealna struktura, ampak ima svoje pomanjkljivosti: “Nobenega dvoma ni, da imamo tudi v njej občasno težave z njeno vizijo ter z načinom njenega vodenja in upravljanja, toda v obdobju, ko vse ne poteka tako kot bi si želeli, ne smemo pozabiti na vse pomembne pridobitve Unije v zadnjih desetletjih. Zato se mi zdijo ključni prav vsi njeni programi, kot sta na primer Evropa za državljane ali Erasmus plus. Oba imata za cilj povečanje ozaveščenosti o zgodovinskem spominu, skupni zgodovini in vrednotah, namenu Unije ter zaposlovanju in nabiranju izkušenj. Po drugi strani pa spodbujata demokratično in državljansko udeležbo nas, državljanov, na ravni Unije, naše razumevanje procesa oblikovanja politik Unije ter hkrati tudi priložnosti za naše družbeno in medkulturno udejstvovanje in prostovoljstvo. Evropska unija smo njeni državljani, saj je namenjena oziroma bi morala biti namenjena nam.

Z današnjo slavnostno sejo, ob prihajajočem dnevu Evrope, želimo pokazati, kako se to dejstvo kaže konkretno v našem vsakdanjem življenju. Naslov današnje seje »Evropska unija v vsakem slovenskem kraju« se sliši pompozno, celo pretirano in morda tudi dejansko je. Toda s sredstvi iz skladov Evropske unije so bili sofinancirani projekti, ki so pripomogli k razvoju in k boljši kakovosti življenja v Sloveniji. Kot je razvidno iz poročil o črpanju sredstev evropske kohezijske politike v Sloveniji, ki jih je v zadnjih letih trimesečno obravnaval Odbor za zadeve Evropske unije, v Sloveniji praktično ni občine, kjer ne bi bil s pomočjo teh sredstev sofinanciran vsaj en projekt. To pa pomeni, da je Unija eden glavnih virov za zagotavljanje temeljev naše blaginje in kakovosti našega življenja.«

6G3A0550bž

Kamal Izidor Shaker je uvodni nagovor zaključil z besedami: »Spoštovani, Evropska unija ni idealna in takšna verjetno nikoli ne bo, je pa vendarle združba, ki nam pomaga, da lahko uresničimo svoje številne potenciale in si zagotovimo dostojanstveno življenje. Če pa z Unijo nismo zadovoljni, imamo na razpolago številne mehanizme, da jo postavimo na prave tirnice in dejansko v praksi uresničimo temeljno vodilo njenega obstanka, ki je, kot sem že omenil in vsakič ponavljam: Evropska unija smo njeni državljani, Unija je namenjena nam.«

Po koncu seje sta v preddverju velike dvorane predsednik Odbora za zadeve EU Kamal-Izidor Shaker in ministrica brez resorja, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj slavnostno odprla razstavo o izbranih projektih z naslovom “Kaj pa je bilo z evropskim denarjem narejenega zate, za tvoj kraj?”
Razstava je v preddverju velike dvorane in v preddverju balkona na ogled ob delovnikih od 6. do vključno 12. maja, od 9. do 15. ure.

Vljudno vabljeni!

Foto: DZ/Barbara Žejavac