Slavnostna seja ob svetovnem dnevu Evrope

V Državnem zboru je potekala 1. slavnostna seja Odbora za zadeve Evropske unije, na kateri so sodelovali nagrajenci natečaja “Evropa v šoli” za šolsko leto 2014/15 na temo “Sodelujem, svet oblikujem”. Sejo je vodil predsednik odbora Kamal Izidor Shaker, zbrane pa sta nagovorila tudi predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez in evropska komisarka za promet Violeta Bulc.

Violeta Bulc je izrazila veliko veselje, da je lahko v Sloveniji ravno med pripravami na praznik dneva Evrope in si zaželela, da bi v prihodnje o Sloveniji govorili kot o deželi perspektivnih investicij, gospodarske rasti in novih priložnosti. Ob tem je poudarila, da se Slovenija že sedaj na vseh grafih ekonomske uspešnosti pojavlja v prvi polovici držav članic Evropske Unije. Poudarila je tudi, da smo v Evropi Slovenci slišani in dobro zastopani.

Vedno moramo biti ponosni, da smo Slovenci, hkrati pa smo lahko ponosni, da smo Evropejci. S tem se ne odrekamo ničemur. Ravno obratno, s tem krepimo našo nacionalno identiteto, naše vrednote in možnosti za naš nadaljnji razvoj.

Dr. Milan Brglez je vprašanje, kako dokončno odpraviti revščino in zmanjšati globalno nepravičnosti, označil kot ključno vprašanje, na katerem lahko Evropska unija uspe ali pade, ob tem pa izrazil prepričanje, da Unija in njene članice premorejo dovolj »identičnega interesa«, solidarnosti in odgovornosti, da svet oblikujemo v smeri, da bo varen, pravičen, predvsem pa svet za vse.

Zato naj bo ob današnjem prazniku moj poziv vsem nam, da se s svojimi talenti aktivno vključujmo v izgradnjo miru in blaginje v Evropi in širše. Bodimo aktivni in bodimo drzni. Verjamem, da bo svet, če se bomo v krepitev miru in blaginje vključili že danes, čez pet let veliko bolj naklonjen in prijazen.

 

Kamal Izidor Shaker je v svojem govoru izpostavil, da mladim svet ni tako naklonjen, kot bi si želeli, zato vidi ravno na tem področju enega od največjih izzivov za Unijo in Slovenijo.

Vem, da se tako naši kolegi na ravni Unije kot mi, ki delujemo na nacionalni ravni, trudimo, da bi iz Unije in Slovenije napravili prostor, ki bo mladim omogočal razvijanje vseh njihovih znanj in spretnosti ter uresničevanje njihove ustvarjalnosti.

 

Foto: Barbara Žejavac