Simon Zajc: Za opravljanje dela osebnega asistenta je potreben občutek

Simon Zajc je bil včeraj asistent gospe Katarini Modic, ki je slepa in na invalidskem vozičku. Gospa Katarina sicer živi z možem in sinom, pomagata pa ji tudi dva osebna asistenta v skupni prisotnosti 10 ur dnevno in ji tako omogočata sorazmerno samostojno ter polno življenje.

Odpravila sta se po vsakdanjih opravkih in obiskala pošto, lekarno, bankomat in trgovino v bližini Katarininega doma, zato sta po opravkih odšla brez avta ali javnega prevoza. Druženje sta zaključila z zamenjavo vlog, ko se je poslanec Zajc usedel v invalidski voziček, gospa Katarina pa mu je nadela povsem neprosojna očala, da bi kar najbolje občutil temo, v kateri se nahaja slep človek.

»Bilo je nadvse grozljivo. Na trenutke imaš občutek, da se premikaš, kljub temu da si popolnoma pri miru,« opisuje poslanec in pojasnjuje, da je izredno pomembno, da osebni asistent uporabniku sproti opisuje okolje, v katerem se nahajata.

Če ti nihče ne pove, da te bo dregnil ali da se bo voziček nagnil, te to popolnoma preseneti, celo prestraši. Že ob najmanjšem nihanju imaš občutek, da boš padel in se poškodoval.

»Želim si, da bi to izkusil preden sem bil sam osebni asistent, saj bi tako naloge izvajal še z večjim občutkom, kot sem jih sicer,« zaključuje Simon Zajc in pravi, da je takšna izkušnja nujna za vsakega, ki pomaga slepemu človeku. Njegove izkušnje in izkušnje drugih poslancev, ki so se preizkusili v tej vlogi, lahko spremljate na #poslanecOsebniAsistent.