Simon Zajc: S predlogom zakona želimo legalizirati in regulirati uporabo konoplje

Poslanec Simon Zajc je v parlamentarno proceduro vložil Predlog zakona o kanabisu in izdelkih z višjo vsebnostjo THC. Kot je pojasnil poslanec, je ”zakon plod sodelovanja med Krogom mladih SMC in Piratsko stranko, ki so si oboji prizadevali, da se v Sloveniji področje uporabe kanabisa v rekreativne namene uredi”. Zakon med drugim predvideva umik konoplje v vseh oblikah s seznama prepovedanih drog oziroma dovoljuje uporabo kanabisa v zasebne, rekreativne namene ter med drugim ureja gojenje kanabisa na manjših površinah.

Z uvedbo sistema licenc za gojenje in pridelavo, ter predelavo in prodajo kanabisa za tržne namene se želi uporabnikom kanabisa omogočiti legalen nakup tako samega kanabisa kot tudi izdelkov iz kanabisa, ki bodo tudi nadzirani. Predlog zakona ureja tudi nadzor ter ukrepe za preventivo in kurativo na tem področju, saj kot pojasnjuje poslanec Zajc, “je bolj pomembno kot represija to, da se javnost ozavesti o pozitivnih kot negativnih posledicah na tem področju”. Cilj zakona je namreč tudi zagotavljanje dodatnega financiranja za agencije, društva, zavode in druge organizacije, ki se ukvarjajo s preventivnimi programi in akcijami za zmanjševanje posledic zlorabe drog, ki so ključen člen uspešnega boja proti drogam. ”Obenem pa je cilj tudi povečanje proračuna, saj je trg izdelkov z višjo vsebnostjo THC dovolj obsežen, da bi nanj imel vpliv”, dodaja poslanec.

Predsednik Kroga mladih SMC Nejc Šporin je v izjavi spomnil, da so že na kongresu podmladka leta 2016 sprejeli sklep, da podpirajo legalizacijo konoplje tako v rekreativne kot medicinske namene. Njihov glavni namen je regulacija tega področja. Podpisi pod peticijo Piratske stranke so po njegovem mnenju znak, da je konoplja v Sloveniji prisotna, da je treba to temo detabuizirati, se z njo soočiti in odvzeti moč črnemu trgu.