Simon Zajc o Zakonu o gospodarjenju z gozdovi: Za nas je ključno, da se zakonodajni postopek nadaljuje, saj se zavedamo pomembnosti tega zakona

Člani parlamentarnega odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so na danes zaključeni seji potrdili predlog Zakona o gospodarjenju z gozdovi v lasti Republike Slovenije. Odbor je potrdil vse koalicijsko usklajene amandmaje, ki zakon izboljšujejo in omogočajo sledenje ključnim ciljem: boljše gospodarjenje z gozdovi v državni lasti, oživitev gozdno-lesnih verig in odpiranje novih delovnih mest. Podpredsednik odbora Simon Zajc je izpostavil: “Ključno je, da se zakonodajni postopek obravnave zakona nadaljuje,  saj pričakujemo, da bo sprejetje zakona in ustanovitev državnega podjetja vzpostavilo boljši poslovni model od dosedanjega koncesionarskega, ki se izteče 1.7.2016.”

Amandma PS SMC, s katerim bi upravljanje nove družbe prevzel Slovenski državni holding, ni bil potrjen, proti so glasovali poslanci ostalih dveh koalicijskih strank ter opozicijskih SDS in ZL. Z amandmajem smo se v PS SMC zavzemali za sistemsko rešitev upravljanja kapitalskih naložb države, ki zagotavlja pregledno delovanje, dolgoročno povečanje donosnosti in vrednosti naložb ter nižje stroške upravljanja. “V PS SMC menimo, da je sistemska rešitev primernejša od sprejete, saj bi močno omejila neposreden vpliv aktualne politike na upravljanje kapitalskih naložb, kar se je v preteklosti izkazalo kot neučinkovito in negospodarno,” je dejal Zajc.

Kot pomembno je torej izpostavil zavzemanje za izstop politike iz gospodarstva in spremembo sedanjega sistema s koncesijami, ki se je pokazal za slabega: “Za nas je pomembno, da sedanji sistem nadomestimo z boljšim. Tudi mi smo podprli en amandma, ki pripomore k večji transparentnosti, tistega, ki pa predvideva večje vpletanje politike, pa ne.

Dodal je tudi, da “nismo razočarani, saj je za nas ključno, da zakonodajni postopek teče naprej, saj se zavedamo pomembnosti tega zakona”.