Vodja PS SMC dr. Kustec Lipicer na slovesni otvoritvi razstave “Objektivi” v središču Ksevt v Vitanju

Vodja Poslanske skupine SMC dr. Simona Kustec Lipicer se je v petek zvečer v Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt) v Vitanju udeležila slovesne otvoritve razstave Objektivi, ki je nastala v sodelovanju Ksevta s Centrom za usposabljanje astronavtov Jurija A. Gagarina iz Zvezdnega mesta pri Moskvi. Razstava s pomočjo opreme, uporabljene od začetkov sovjetskega osvajanja vesolja, prikazuje 50-letno zgodovino filmskega snemanja in fotografiranja zunaj zemeljske atmosfere. Otvoritve se je udeležila visoka delegacija ruskega Zvezdnega mesta, med domačimi gosti pa je bila tudi poslanka SMC Anita Koleša.

V delegaciji Zvezdnega mesta, ki se je udeležila razstave, na kateri je polovica razstavnih predmetov prvič na ogled svetovni javnosti, so bili: vodja znanstvenega programa Zvezdnega mesta Valerij Sivolap, zunanji minister Zvezdnega mesta Igor Rudajev, vodja izobraževalnega programa Oleg Zakharov in kuratorica tamkajšnjega muzeja Elena Esina, ki je pomagala pri postavitvi razstave slovenskima kolegoma Mihi Turšiču in Draganu Živadinovu.

Ruske znanstvenike je v sredo sprejel minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in jim predstavil slovenska prizadevanja na področju vesoljskih aktivnosti, skupaj pa so iskali tudi možnosti za sodelovanje med Slovenijo in Zvezdnim mestom na področju promocije vesolja in dosežkov. Sogovorci so se strinjali, da je zanimanje za vesoljske aktivnosti potrebno vzbuditi predvsem pri mladih. Delegacija se je srečala tudi z ministrico za izobraževanje dr. Majo Makovec Brenčič.

Na razstavi so na ogled okno Vzor z vesoljske ladje Vostok-2, skozi katero je kozmonavt German Titov leta 1961 prvič posnel površje Zemlje na filmski trak. Razstavljena sta fotografski aparat Zenit 3-M in filmska kamera Konvas, s katerima so nastali ti zgodovinski posnetki. Razstava, ki poteka v okviru Ksevtovega tematskega fokusa Vesoljski vid, ponuja enkraten vpogled v fiziko in zgodovinski razvoj fotografije in filma v vesolju, ki tvorita pomemben del človekove vesoljske izkušnje. Opozarja tudi na to, da se fotografsko in filmsko opazovanje Zemlje iz vesolja pravzaprav prične na Zemlji: z izborom opreme, opisom nalog in usposabljanjem kozmonavtov. Razstavo sestavljajo tudi originalne filmske in fotografske kamere, ki so jih kozmonavti uporabljali v zadnjih petdesetih letih v vesolju.