Rok Novak, član LO Kamnik: Zemlja je edini dom, ki ga imamo, je končna in nam lahko ponudi le omejeno količino virov

Zemlja je edini dom, ki ga imamo, je končna in nam lahko ponudi le omejeno količino virov, ob Dnevu Zemlje opozarja Rok Novak, član Lokalnega odbora Kamnik in aktivist Zero Waste ali »Brez odpadkov« gibanju, ki spodbuja zmanjševanje nastajanja odpadkov in se zavzema za preprečevanju njihovega odlaganja in sežiga. Novak te dni v Ljubljani sodeluje na letni konferenci Zero Waste občin in mest iz vse Evrope.

V severnem delu Tihega ocena je zaplata odpadkov velika kot celoten Evropski kontinent, vsako leto tretjina pridelane hrane ne pride do naših krožnikov in tak način delovanja ni vzdržen. Zavedati se moramo, da vsako naše dejanje nosi svoje posledice, da nas na tem planetu živi preko 7 milijard in vsak od nas mora aktivno delovati v smer, da bodo imeli naši zanamci enake možnosti uživati v darovih tega planeta, kot mi. Kupujmo izdelke, ki so pridelani lokalno, izdelke, ki imajo malo ali nič embalaže, vozimo se s kolesom, pojdimo peš ali z vlakom in najbolj pomembno, v glasovalno skrinjico vrzimo glasovnico, ki ima obkroženo tisto osebo, ki bo zagotovila, da pride prihodnost našega okolja in naših zanamcev na prvo mesto. Kot pravi stari indijanski pregovor: »Ko bo zadnje drevo posekano, zadnja riba zaužita in zadnji potok zastrupljen, boste ugotovili, da denarja ne morete pojesti«.

V Sloveniji se je temu nadnacionalnemu projektu pridružilo že 6 občin, med drugim tudi Ljubljana, ki je s tem postala prva Evropska prestolnica na poti k Zero Waste. V Ljubljani v Kinu Šiška poteka te dni poteka letna konferenca vseh Zero Waste mest in občin iz Evrope. Prva dva dneva konference se preko raznih posvetov in okroglih miz, dotikata zelo različnih tem, od pralnih plenic, do vpliva turizma na odpadke, zmanjševanju zavržene hrane in podobno. Druga dva dneva pa sta namenjena predvsem posvetom predstavnikov Zero Waste mest, kaj in kako nam je doslej uspelo doseči pri ohranjanju našega skupnega doma.

Izjemno zanimivi govorci, poučne predstavitve in nešteto novih idej in konceptov za zmanjševanje količine odpadkov, ki jih proizvedemo. Toliko primerov dobre prakse iz celotne Evrope na enem mestu. Od Zero Waste kooperative v Boloniji, ki zagotavlja 40 vrtcem storitev pralnih planic, Zero Waste verige hotelov v Italiji, ki na račun svojih dosežkov pri zmanjševanju svojega vpliva na okolje vidi povečanje števila obiskovalcev in zmanjševanje stroškov obratovanja, do francoskega zakona, ki preprečuje supermarketom, da bi zavrgli še užitno hrano.