Izdelki in ideje z delavnice “Dotik lesa” z obiskom poslancev

Danes je potekala predstavitev rezultatov enotedenske študentske oblikovalske delavnice “Dotik lesa” na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. Dogodka so se udeležili nekateri poslanci SMC, med njimi tudi prof. Ivan Škodnik, ki je eden izmed koordinatorjev delavnice. Prisotni so bili še Irena Kotnik, Andreja Potočnik in Danilo Anton Ranc.

Delavnica je potekala v sodelovanju med oddelkom za lesarstvo Srednje šole Slovenj Gradec in Muta / Šolski center Slovenj Gradec – ŠCSG in Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani in Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje, njen namen pa je bil razvoj in realizacija funkcionalnih lesenih predmetov za vsakdanjo rabo (miza, pohištveni elementi, regali, omare, svetilke,…) na način, ki raziskuje nove možnosti rabe in oblikovanja lesa. Delavnica promovira rabo lesa, inovativno oblikovanje lesenih predmetov ter povezovanje slovenske lesne industrije in slovenskega oblikovanja. Študenti Fakultete za arhitekturo in Akademije za likovno umetnost in oblikovanje so tekom delavnice izdelali prototipe oblikovno inovativnih funkcionalnih predmetov iz lesa, ki bodo služili dijakom oddelka za lesarstvo Srednje šole Slovenj Gradec in Muta kot osnova pri izdelavi njihovih zaključnih maturitetnih vaj. Študenti so dijake seznanili s svojimi rešitvami, ki jih bodo dijaki realizirali tekom prihodnjega šolskega leta. Ivan Škodnik je ob tem dejal, da

 gre za dober projekt in primer sodelovanja ter spodbudil zbrane še k nadaljnjemu ustvarjanju z lesom, saj je to surovina, ki je Sloveniji naravno dana.

Dodal je še, da je les pred leti omogočal več deset tisoč delovnih mest, in da ima Slovenija vse možnosti, da bo zopet tako. Vlada je sicer v preteklem tednu pod okriljem Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ustanovila Direktorat za lesarstvo.

Koordinatorji delavnice so poleg prof. Ivan Škodnik bili še prof. Milena Škodnik, izr. prof. Maruša Zorec in asis. Uroš Rustja. Vabljeni zunanji strokovnjaki pa Katjuša Kranjc Rok Kuhar in Arne Vehova.