Resnica o drugem tiru v Celju

Pod okriljem Lokalnega odbora SMC Celje je danes potekala javna razprava »Resnica o 2. tiru«, na kateri sta poleg moderatorke poslanke Janje Sluga sodelovala še minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič in direktor Regionalne gospodarske zbornice Celje Drago Polak. Okrogle mize sta se udeležila tudi poslanka Anita Koleša in generalni sekretar SMC Jože Artnak, ter števili gospodarstveniki z območja Celja.

Minister dr. Gašperšič je v uvodu predstavil 2. tir s tehnične in finančne plati, ter zakaj je potreben za razvoj Slovenije, njenega gospodarstva in v dobro naših ludi.. Pri tem je poudaril, da omogoča večji pretovor v Luki Koper, ter razvoj zalednih logističnih centrov. Sočasno z gradnjo 2. tira bomo po njegovih besedah obnovili tudi celotno traso proti Avstriji in Madžarski.

Direktor gospodarske zbornice Drago Polak je poudaril, da so vsi člani Regionalne gospodarske zbornice Celje »absolutno za 2. tir, saj prinaša razvoj, delo in umestitev Slovenije na logistični zemljevid Evrope«. Po njegovih besedah je infrastrukturna povezava enako, kot žile v telesu: če to ni urejeno, potem imamo probleme. »80 odstotkov slovenskega gospodarstva je vezanega na industrijo in storitve. Osnova teh dejavnosti pa je urejena infrastruktura!« je še dejal.

Znani celjski prevoznik Peter Pišek je dejal, da je odveč strah, da slovenski prevozniki zaradi 2. tira ne bi imeli dela. Količina prometa se bo povečevala in na vlake bo šel v glavnem tisti tovor, ki je namenjen zalednim državam. Je pa opozoril, da je potrebno razmišljati tudi o razširitvi in obnovi avtocestnega križa, vsaj na delih, kjer je promet najbolj zgoščen.

Po končani razpravi so si minister in članice in člani SMC ogledali še košarkarsko tekmo Slovenija : Španija in uživali v čudoviti razpravi.