Vlada na pobudo dr. Cerarja našla rešitev za KSEVT: Slovenska vesoljska agencija v sklopu gospodarskega ministrstva

Na pobudo dr. Dragana Matića, predsednika Odbora za kulturo, so se poslanci zbrali na nujni seji odbora o zavodu KSEVT, ki se je znašel tik pred zaprtjem, v.d. direktorja Miha Turšič pa je iz protesta zoper nepripravljenost pristojnega ministrstva, da išče rešite za obstoj zavoda, pred 14 dnevi začel gladovno stavko. Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Tadej Slapnik je predstavil vladno rešitev, ki omogoča nadaljnje delovanje Ksevt, in sicer ustanovitev slovenske vesoljske agencije 22. decembra 2015 v sklopu gospodarskega ministrstva. Dr. Matić je kot pobudnik in sklicatelj izredne seje zadovoljen z vladno rešitvijo za KSEVT, ki “s svojim programom izvaja vrhunsko kulturno produkcijo”: “Rešitev je rezultat dobrega medresorskega sodelovanja na pobudo predsednika vlade dr. Mira Cerarja.”

Miha Turšič je izrazil zadovoljstvo s predlagano rešitvijo, a stavko nadaljuje, ker se jih “še vedno kriminalizira”. Slovenska vesoljska agencija bo koordinirala delovanje treh ministrstev, na katera sega Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) – za gospodarstvo, za kulturo in za izobraževanje – in bo v sklopu tehnične pisarne prevzela delovanje javnega zavoda. S tem bo država posredno prevzela soustanoviteljstvo KSEVT, omogočila stabilno financiranje plač zaposlenih in osnovna sredstva za njegovo delovanje, je predlog predstavil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Tadej Slapnik.

Turšič je, v že nekoliko slabem stanju, kot je priznal, predlog vlade komentiral kot premik v smeri, da se KSEVT obdrži. Z ministrstvom za kulturo pa, kot je dejal, ni v takšnem dialogu, kakršnega bi si želel. Ker se KSEVT še vedno kriminalizira, stavko nadaljuje. “Več se bom odločil v naslednjem dnevu ali dveh,” je povedal.

Člani odbora so v razpravi pozdravili vsakršno rešitev, ki bi omogočila nadaljnje delovanje KSEVT. Temu sta se pridružila tudi dva od štirih bivših ministrov za kulturo, Uroš Grilc in Majda Širca, slednja je navedla tudi dva možna izhoda. Ključno pa je, da Turšič preneha stavkati, po možnosti še danes, je bilo prav tako slišati na seji.