Redni vrh koalicije v znamenju razprav o socialni politiki, obrambi, 2. tiru in zdravstvu

Danes je potekalo nadaljevanje vrha koalicije, na katerem so koalicijski partnerji obravnavali ključne strateške vsebine na področju socialne politike in na področju obrambe. V Stranki modernega centra pozdravljamo predvsem napredek na dveh prioritetnih projektih za SMC – t.j. na področju projekta 2. tir in na področju zdravstvene reforme, ki ju je koalicija obravnavala v preteklem tednu.

Na področju socialne politike je SMC ob obeh interpelacijah ministrice Anje Kopač Mrak izrazil svoje jasno pričakovanje o temeljiti reformi socialne politike. Naša podpora ministrici je bila dana ob predpostavki, da ministrica prične z nujno reorganizacijo centrov za socialno delo, pri čemer SMC pričakuje, da bo ministrstvo upoštevalo enakopravno regijsko pokritost celotne Slovenije. Hkrati v SMC pričakujemo spremembe tako v organizacijskem kot vsebinskem delu CSD. Ob tem SMC čaka na prepotrebno reformo delovnopravne zakonodaje ter ključno reformo pokojninskega sistema ob hkratnem nujnem zakonu o demografskem skladu.

Koalicija je na koalicijskem vrhu obravnavala tudi stanje v Slovenski vojski. V SMC si – tudi zaradi spremenjenih okoliščin v regiji – varnost postavljamo za prioriteto. Pri tem izpostavljamo, da je vlada dr. Mira Cerarja je prva vlada, ki je po letih odvzemanja sredstev Slovenski vojski od časa vlade Boruta Pahorja letos uspela doseči zaustavitev nominalnega padanja obrambnih izdatkov. Ob tem pričakujemo, da bo ministrstvo še v tem mandatu predložilo nov Zakon o obrambi in nov Zakon o službi v Slovenski vojski.

V SMC smo predvsem pozdravili koalicijsko enotno strinjanje z dvema ključnima projektoma za SMC: to sta projekt 2. tir in delo na področju sprememb v zdravstvu. Pod vodstvom SMC je projekt 2. tir končno zaživel. V manj kot dveh letih smo pridobili gradbeno dovoljenje, gradimo izvlečni tir, ustanovili smo podjetje, prijavljamo se na evropske razpise in sodelujemo z zalednimi državami. Pri tem brezpogojno vztrajamo na tem, da tako 2. tir kot Luka Koper ostajata slovenski. Napak prejšnjih vlad ne bomo ponavljali in za ta projekt Slovenije bomo ne zadolževali na račun davkoplačevalcev, zato naša finančna konstrukcija  predvideva pridobivanje nepovratnih sredstev in tuje vlagatelje. Prepričani smo, da je izgradnja 2. tira v interesu celotne regije in da gre za projekt mednarodnih razsežnosti, v kar smo uspešno prepričali EU, EIB in zaledne države. Koalicija in vlada sta Zakon o drugem tiru soglasno podprli in tako omogočili, da projekt resnično prehaja v zaključno fazo.

Koalicija je danes tudi obravnavala konceptualne rešitve in pripombe iz javne obravnave na predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Za SMC je ključno, da se najde solidarnostni in pravičen princip v javnem zdravstvu. Verjamemo, da je možno do končnih rešitev priti v okviru tega zakona, saj v koaliciji ne govorimo več o razhajanjih, ampak najboljših možnih poteh do istega cilja. Uskladiti se je potrebno predvsem glede finančnih izračunov okoli zdravstvene dajatve in glede obsega košarice storitev, je po vrhu koalicije povedala dr. Simona Kustec Lipicer. Koalicija si je bila danes edina, da bo nadaljevala z nujnimi spremembami na bolje na področju zdravstva.