Razprava o prihodnji strategiji razvoja informacijske družbe v Sloveniji

V torek smo na programskem odboru SMC za informacijsko družbo razpravljali o prihodnji strategiji razvoja informacijske družbe v Sloveniji ter o izzivih in priložnostih, ki so trenutno pred nami.

Slovenija ima na področju IKT veliko znanja, konkurenčen trg ter kar nekaj izjemno uspešnih večjih in manjših podjetij, ki dosegajo velike uspehe tudi na tujih trgih. Hkrati pri nas že potekajo pomembni projekti, ki bodo prinašali dolgoročne pozitivne učinke tako na javno upravo kot tudi na gospodarstvo – na primer vzpostavitev državnega računalniškega oblaka (DRO).

Na srečanju smo poudarili, da so pred nami tudi pomembni izzivi, kot je na primer sistemska ureditev področja zagotavljanja kibernetske varnosti, aktivno vzpodbujanje premika od zagotavljanja računalniške infrastrukture in aplikacij v storitveno digitalno gospodarstvo ali vzpodbujanje oblikovanja vključujoče digitalne družbe.

Ob zaključku srečanja smo bili člani odbora deležni tudi dveh odličnih predstavitev in sicer prve o EU direktivi EIDAS, ki med drugim obravnava problematiko elektronske identifikacije in storitev zaupanja ter druge na temo pomena varovanja zasebnosti na internetu, ki je sprožila tudi obilo konstruktivne debate.