Razlogi za optimizem v Pomurju so številni

Sobotni obisk predsednika vlade dr. Mira Cerarja v Murski Soboti je bil v znamenju optimizma, ki se na skrajnem vzhodu države kaže v številnih projektih, ki bodo zagotovili boljše življenje in več poslovnih priložnosti.

Predsednik vlade dr. Miro Cerar si je ogledal postavitev paviljona, s katerim se je Slovenija leta 2015 nadvse uspešno predstavila na svetovni razstavi Expo v Milanu in je na njegovo prizadevanje našel novo domovanje v Murski Soboti. Paviljon, ki ga zdaj mnogi imenujejo vrata v Pomurje, je po besedah upravljalcev in snovalcev, občine Murska Sobota in podjetja Lumar, prava ideja ob pravem času. Pomurje bo jeseni z njim namreč dobilo novo promocijsko, poslovno in turistično središče nastajajočega rekreacijskega kompleksa, ki bo pomembno dopolnilo obstoječo turistično ponudbo v Pomurju.

“Odločitev vlade, da paviljon, ki nas je tako uspešno predstavil na Expu v Milanu, prestavimo prav v Mursko Soboto, je bila dvakrat prava: tu so ga sprejeli odprtih rok in tu so zanj našli pravo vsebino. Zato z veseljem sprejemam povabilo, da ga jeseni, ko bo dejansko odprl vrata, obiščem in uživam v vsem, kar bo ponujal”, je dr. Cerar dejal po ogledu gradbišča ob robu Murske Sobote.

“Seveda pa tudi ta odločitev ne bi imela učinka, če ji ne bi sledile tudi druge, infrastrukturne. Vlada je zato odločno podprla tudi vse ukrepe, potrebne za zagotovitev sredstev za izgradnjo južne murskosoboške obvoznice. Trikilometrski odsek bo bistveno razbremenil središče Murske Sobote, prometna varnost – zlasti najranljivejših udeležencev v prometu – pa je cilj, za katerega nam ne sme biti žal nobenega napora in nobenega evra”, je predsednik vlade dodal ob ogledu nasipa, po katerem bo tekla nastajajoča obvoznica in mu domačini v šali pravijo najvišja točka v Pomurju.

Predsednik vlade je obisk nadaljeval na dvorcu Rakičan, ki je bil včeraj živahno družabo središče domačinov. Konji, med katerimi je največje pozornosti deležen poni Miško, lepo otroško igrišče, prijazni gostitelji, predvsem pa prostrani park, privabljajo čedalje več obiskovalcev od blizu in daleč; med projekti, ki bodo na Rakičanu zaznamovali letošnjo pomlad, pa izstopa pogozditev parka ob dvorcu. Tega so načele vremenske ujme, svoje pa je dodal še zob časa. Vodstvo zavoda, ki upravlja z dvorcem, zato načrtuje zasaditev 55. novih dreves. Prvega je zasadil prav predsednik vlade. Posadil je lipo, simbol slovenstva in vihtenje lopate pospremil z besedami, da je “vsako novo drevo novo upanje tudi za naš planet in okolje. Naključje je, da to lipo zasajam ravno na svetovni dan zdravja in v pokrajini, ki je bila vedno simbolni vrt Slovenije. Ob tem me izjemno veseli, ko vidim, kako dvorec, ki je še pred desetletjem komajda kljuboval zobu časa, danes doživlja pravo pomlad.”

https://twitter.com/StrankaSMC/status/982627177706475527

Obisk pomurske prestolnice je predsednik vlade sklenil z obiskom slovesnosti ob današnjem svetovnem dnevu Romov. Tradicionana prireditev, ki se je udeležijo predstavniki romske skupnosti iz vse Slovenije, je bila letos še posebej slovesna, saj Romi obeležujejo 1000. obletnico prihoda iz Indijo v Evropo. Predsednik vlade je kot slavnostni govornik spomnil na številne konkretne dosežke njegove vlade, ki je Romom posvetila pozornost “z dejanji, ne le besedami”. Med ukrepi za izboljšanje položaja Romov je omenil dopolnitve zakona o romski skupnosti in sprejetje nacionalnega programa ukrepov za Rome za obdobje 2017-2021 ter izdatna sredstva, ki jih je vlada namenila odpravam najbolj perečih inftrstrukturnih težav na območju romskih naselij v občini Novo mesto.