Priprave na sprejem drugega svežnja proti korona ukrepov

Delo v Državnem zboru je usmerjeno predvsem v sprejem drugega svežnja proti korona ukrepov. Poslanke in poslanci ga bodo potrjevali najverjetneje zadnji teden v aprilu, še pred tem ga bodo obravnavali pristojni odbori.

V Poslanski skupini SMC smo se že ob sprejemu prvega zakonskega paketa o interventnih ukrepih za omilitev posledic (#PKP1) zavedali, da jih je na eni strani potrebno čim prej sprejeti, na drugi pa ukrepe za omilitev posledic epidemije čim prej dopolniti na način, da bo zajet čim širši del tistih, ki so se zaradi epidemije znašli v stiski in negotovosti. V tem času smo prejeli veliko število pobud državljank in državljanov, ki smo jih proučili in nekatere vključili v svoje predloge.
PS SMC je tako že posredovala dodatne predloge ukrepov s katerimi dajemo pobudo za dopolnitev smernic za pripravo #PKP2, pri nekaterih ukrepih pa smo predvideli konkretne predloge za spremembo nekaterih členov, sprejetih v okviru #PKP1. Zajeta so področja financ, gospodarstva, kmetijstva, sociale in tudi šolstva.

Podrobno smo se lotili področja vseh samozaposlenih. Predlagamo finančno pomoč in oprostitev plačila prispevkov tudi za delno samozaposlene, kamor sodijo tudi tisti samozaposleni starši, ki so zaposleni za krajši delovni čas. Seveda nismo pozabili na ukrepe za delodajalce, bolnišnice, zavarovalne zastopnike in posrednike, družinske pomočnike, izredne študente, glasbene avtorje, ribiške družine in še bi lahko naštevali. Vendar več o predlogih v SMC novicah v prihodnjem tednu.

Naj še omenimo, da bo v Državnem zboru zadnji teden aprila najverjetneje potekala še dodatna izredna seja, na njej pa bi se naj obravnavalo kar devet predlogov zakonov. Tudi o tem bo še čas, da zapišemo kakšno vrstico več, za tokrat naj bo dovolj. Z željo, da ostanete zdravi, vas pozdravljamo do prihodnjič.

 

Foto: Matija Sušnik / DZ