Premier na posvetu o prostorskemu urejanju območij, kjer živijo Romi, o vlogi sodelovanja med državo, lokalnimi skupnostmi in romsko skupnostjo

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je udeležil nacionalnega posveta z naslovom Prostorska ureditev območij, kjer živijo Romi v Republiki Sloveniji.

V svojem nagovoru zbranim je izpostavil, da je romska skupnost pomemben del naše družbe. Napovedal je, da si bo vlada vzela čas in nadaljevala napore pri reševanju odprtih vprašanj. Pri tem je po njegovi oceni potrebno sodelovanje med državo, lokalnimi skupnostmi in Romi.  “Vsi skupaj moramo narediti nekaj nadaljnjih pomembnih korakov v zvezi s problematiko urejanja odnosov med romsko skupnostjo in ostalimi prebivalci Slovenije v korist obeh in vseh,” je izpostavil predsednik vlade v svojem nagovoru.

Poudaril je, da ima romska skupnost častitljivo zgodovino, saj so že okoli 500 let na našem ozemlju, zato se moramo vsi truditi, da sobivanje drug drugemu omogočimo na pošten, dobronameren in strpen način. Izpostavil je, da si ne želi, da bi se v Sloveniji kdorkoli počutil nelagodno in diskriminirano. Slovenski premier je izrazil veselje, da so se v nekaterih delih Slovenije romske skupnosti integrirale z večinskim prebivalstvom, pri tem pa ohranile svoje kulturne posebnosti, vendar so ponekod še težave. Po njegovi oceni je čas, da jih odpravimo in presežemo, prepričan je, da je potrebno sodelovanje med državo, lokalno skupnostjo in Romi. Po oceni predsednika slovenske vlade je pri soočanju s težavami ključno zagotoviti osnovno infrastrukturo in izobraževanje, da bodo Romi lahko dobili dobre zaposlitve in občutek, da so del družbe v celoti. Zavzel se je, da se skupaj z Uradom za narodnosti in s pomočjo ministrov ter lokalnimi deležniki naredijo premiki na področju lastništva infrastrukture, pa tudi pravne države. Po besedah premierja se mora v vse aktivnosti, ki temeljijo na izboljšanju položaja romske skupnosti v Republiki Sloveniji, aktivno vključevati tudi romska skupnost.

Foto: Nebojša Tejić/STA