Premier dr. Cerar: Zdravstvo je prioriteta te vlade, ki gre odločno v spremembe

Sestanka na temo skrajševanja čakalnih dob z direktorji javnih zdravstenih zavodov in koncesionarji se je udeležil tudi premier dr. Cerar, ki je izrazil podporo ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc za njena prizadevanja urejanja razmer v zdravstvu. Zahvalil se je zdravstvenim delavcem tako v javnih zavodih kot koncesionarjem za pripravljenost, da bodo do konca letošnjega leta opravili dodaten program skrajševanja čakalnih dob: “Vlada je zato sprejela sklep, da bodo izvajalci dodatnega programa, ki bodo delo opravili izven delovnega časa, ustrezno nagrajeni po podjemnih pogodbah.”

“Izboljšanje zdravstvenega sistema je ključna prioriteta vlade. Že v letošnjem letu se bodopokazali konkretni ukrepi v smeri zdravstvene reforme, zato bo vlada vložila vso potrebno energijo, da izpelje spremembe izboljšanja sistema še posebej v luči starajoče se družbe,” je napovedal premier.

Premier je dejal, da morajo vsi zdravstveni delavci vedeti da bo vlada storila vse skupaj v sodelovanju z njimi: “S posluhom tudi za vaše mnenje, da izvedemo spremembe v zdravstvu do konca leta pa skrajšamo čakalne dobe, da bodo ljudje v Sloveniji pomirjeni, saj jim bo javno zdravstvo na razpolago in se bo njegovo delovanje izboljšalo. Vlada gre v te spremembe odločno.”

Vlada bo letos namenila 7,9 milijona za izbrane posege. Posege je Ministrstvo za zdravje izbralo glede na prekomerno čakalno dobo in posledice, ki jih čakanje povzroča na zdravstvenem stanju čakajočega. Plačani bodo tudi vsi prvi pregledi pri specialistu in osnovna diagnostika, ki je potrebna za razjasnitev diagnoze, na področju kardiologije in nevrologije na primer UZ srca in obremenilno testiranje. Če bi izvajalci zmogli in bili pripravljeni narediti vse prve preglede, bi to zneslo še dodatnih 8 milijonov.