Premier dr. Cerar zahteval preučitev predloga novele zakona o tujcih z vidika skladnosti z ustavo

Vlada bo predlog novele zakona o tujcih obravnavala, ko ga bo prejela od pristojnega ministrstva, je danes dejal predsednik vlade Miro Cerar. Opozoril je, da gre za občutljivo zakonsko besedilo, zato je zahteval, da se preuči, ali so predlagane rešitve skladne z ustavo.

Po premierjevih besedah gre pri predlogu novele zakona o tujcih “za zelo občutljivo zakonsko materijo”. “Zavedamo se, da moramo tudi na področju azilne zakonodaje predvideti možnost izjemne situacije,” je dejal v Bruslju, kjer se je udeležil dvodnevnega zasedanja Evropskega sveta.

Če bi se znova okrepil migrantski tok in bi se migranti ponovno v velikem številu napotili preko balkanske poti, ki je zaenkrat zaprta, potem bi Slovenija morala ukrepati, je opozoril dr. Cerar. Še zlasti zato, ker bi v takem primeru Avstrija na svoji mejah preprečila vstop migrantom in bi Sloveniji grozilo, da postane žep za migrante.

Če bi prišlo do tega, bi to lahko ogrozilo našo varnostno situacijo in stabilnost sistema kot celote, je opozoril. “Zato razmišljamo, kako bi s spremembo zakona o tujcih za takšen primer našli ustrezno rešitev, ki bi glede prosilcev za azil uveljavila neke druge, strožje standarde,” je pojasnil.

“Ta hip pa, in to sem zahteval, da se zelo skrbno preuči, preučujemo, ali so rešitve, ki so se do zdaj pripravljale, skladne z ustavo oziroma pravnim sistemom. To je seveda predpogoj za takšno spremembo,” je pojasnil dr. Cerar.

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar in minister za pravosodje Goran Klemenčič sta v ponedeljek koalicijskim partnerjem predstavila predlog novele zakona o tujcih. Žnidarjeva je ob tem zagotovila, da v predlogu predvidevajo domišljene in uravnotežene ukrepe.