Premier dr. Miro Cerar za Večer: “Država je absolutno stabilna, koalicija čvrsta.”

»Država je absolutno stabilna, koalicija čvrsta,« je v intervjuju za časopis Večer zagotovil predsednik vlade dr. Miro Cerar. »Imamo stabilno gospodarsko rast, brezposelnih je po šestih letih pod 100.000 ljudi. Bruselj nas je vzel iz postopka ugotavljanja čezmernega primanjkljaja. To priča o delu, ki smo ga v dveh letih opravili. EU nam je priznala, da smo si spet zagotovili finančno suverenost,« je še dodal v odgovoru na vprašanje o prihajajoči interpelaciji zoper vlado.

Premier dr. Cerar je prepričan, da bi se z zdravniki lahko pogajali tudi brez stavke. V zvezi z zahtevo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides po izločitvi iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju je povedal, da zdravnikov ne moremo izločiti iz celote. »Mnogi zaslužijo tudi višje plače, a to je del splošnih pogajanj z javnim sektorjem. Temu smo zagotovili 200 milijonov evrov dodatnih sredstev, za naslednje leto jih je predvidenih še 110. Pogajamo se naprej, ker želimo z manjšim dodatkom pomagati kategoriji J, torej najslabše plačanim.« Nekaj milijonov evrov je vlada v letošnjem letu preusmerila v skrajševanje čakalnih vrst, ministrica pa že ima pripravljene ključne zakone, ki bi stvari izboljšali v dobro pacientov in zdravstvenega sistema na splošno.

Na vprašanje o ugotovitvah medijev o preplačevanju medicinskih pripomočkov in zdravil s strani zdravstvenih zavodov je dr. Miro Cerar povedal, da lahko odgovorna vlada takšne stvari rešuje le po pravni poti. »Ko gre za vprašanja kazenskega prava in korupcije, je na delu policija, ta tudi v nekaterih zadevah v zdravstvu že ukrepa. Korupcijo je tudi v zdravstvu težko odkrivati. Če so v sporne prakse vpleteni zdravniki, pacienti, posredniki, mora to nekdo razkriti. Upam, da se bomo v Sloveniji opogumili in začeli govoriti tudi o korupciji pri avtocestah, TEŠ 6 … Ministrica je takoj po Tarči ponovno pozvala direktorje zavodov, da poenotijo sistem plačil in kriterijev, od njih je zahtevala poročila.”

V nadaljevanju pogovora je premier dr. Cerar izrazil svoje mnenje, da so k izboljšanju gospodarske slike v Sloveniji pripomogli ukrepi njegove vlade. »Prvič, zagotovili smo politično stabilnost. Drugič, gospodarstvo lahko uspešno dela le v varnih razmerah, to smo vzpostavili kljub prehodu pol milijona migrantov čez državo. Tretjič, konsolidirali smo javne finance, v proračunu zagotovili dovolj sredstev za investicije, zvišali bonitetne ocene in s tem pocenili obresti, dobili dodaten denar. Četrtič, Sloveniji smo vrnili ugled in višjo stopnjo politične kulture, zato smo privlačnejši za investicije. Za 1,4 milijarde smo jih pripeljali v zadnjem letu.«

“Borimo se kot levi, da bi v mariborski bazen pripeljali industrijo, ki bi lahko zaposlila več tisoč ljudi,« je zagotovil predsednik vlade. Vlada se skupaj z njim trudi, da bi poslovno okolje prilagodili investitorjem, ki imajo resne poslovno-razvojne modele in ki bodo zaposlovali tudi naše delavce. »Zaradi ljudi v tem koncu Slovenije si zelo želim, da pridemo do cilja.”
K ustvarjanju ustreznega okolja za potencialne investitorje zagotovo sodi tudi graditev moderne infrastrukture.

»Pri drugem tiru delamo zadnje korake v procesu načrtovanja finančne konstrukcije, za celo Slovenijo je to izjemno pomemben projekt. Imamo vsa soglasja, pravnomočno gradbeno dovoljenje, vzpostavili smo podjetje, ki bo motor projekta. Zagotovili smo 200 milijonov evrov javnega denarja, to so maksimalne zmožnosti države. Ker več nimamo, moramo najti model, ki bo prinesel še manjkajoči denar. Odprti smo za pogovore z vsemi, ki se v tem modelu in poslu vidijo. Ja, pogovarjamo se z Madžari pa tudi Slovaki in Čehi.«

Na novinarjev pomislek glede imenovanja nekdanjega državnega sekretarja Metoda Dragonje na položaj vodje projekta 2TDK je predsednik vlade odvrnil: »Gospod Dragonja je eden bolj izkušenih, mednarodno izkušenih gospodarstvenikov, vidim ga pri tem projektu. Kje točno bo delal, je stvar drugih odločevalcev, a gotovo bi z izkušnjami lahko pomagal. Motijo me pavšalna obtoževanja, vnaprejšnje diskreditacije ljudi, ki prevzemajo funkcije. Če ima kdo konkretne dokaze, da je kdo storil kaj narobe, naj ukrepa in zadeve predloži policiji. Blatenje vsepovprek vodi v negativno selekcijo, da se ljudje, ki bi lahko pomagali, ne odločajo več za funkcije.«
Slovenski državni holding (SDH) je po mnenju dr. Mira Cerarja v preteklosti vodilo nekaj politično izbranih ljudi, ki so imeli neresen seznam petnajstih podjetij za privatizacijo, brez strategije in kriterijev, kaj morajo delati. Premier meni, da je danes to drugače, zdaj ima SDH vse to zelo jasno opredeljeno. Nova ekipa je šla skozi zelo zahteven proces izbire in misli, da smo dobili dobre kadre.

Na novinarjev namig, da naj bi bila vlada plen lobijev, je bil premier odločen: “Če bi bili lahek plen lobijev, se ne bi trdo pogajali z zdravniki, sindikati, ne bi imeli toliko sporov z interesnimi skupinami. Zato se vse trese. Ker vidijo, da prihajajo spremembe, ki ogrožajo privilegije. Tisti, ki so vložili interpelacijo, so del zgodb, ki so državo pahnile v krizo.«

Glede pomislekov nekaterih o ustavnosti Zakona o tujcih pa je premier povedal, da nikoli ne bi podprl zakona, za katerega bi mi pristojni organi ali pa pretežni del stroke utemeljili, da je protiustaven. »Vsi govorijo o zakonu, ki sploh še ni dokončno oblikovan. Ravno danes sem imel skupaj z notranjim ministrstvom pogovor z ustavnopravno stroko, rešitve pilimo. In pripombe slišimo. Gibljemo se po ustavnem robu, ker je situacija zelo zahtevna.” Opozoril je, da so na robu Evrope milijoni migrantov, na desetine milijonov jih čaka v Afriki. Trenutno prihajajo k nam po malem, a kriminalne mreže jih vozijo v Slovenijo. »Moja dolžnost pa je zagotoviti varnost ljudi. Za to smo dolžni varovati schengensko mejo in to tudi delamo,« je zaključil premier Cerar.