Premier dr. Cerar za nemški časnik Die Welt: Problem migracij moramo rešiti znotraj EU in skupaj z državami Zahodnega Balkana

Premier dr. Miro Cerar je v pogovoru za nemški časnik Die Welt spomnil, da je Slovenija uspešno prebrodila prvi begunski val, nove in nove pa bi težko zmogla: “Veseli me, da lahko rečem, da nam je uspelo, da smo ostali človeški. Migrantov nismo le registrirali, ampak smo jim priskrbeli tudi zatočišče, hrano in medicinsko oskrbo. Poleg tega smo poskrbeli za varnost tako migrantov kot našega prebivalstva.” Premier pa je izrazil skrb, da kljub temu, da nam je takrat uspelo upravljati migrantski tok, ne ve, ali bi uspeli tako krizo še enkrat obvladati: “Kot majhna država z le dvema milijonoma ljudi, takih naporov vedno znova ne bomo zmogli.”

Dr. Cerar je dejal, da v primeru ponovnega odprtja balkanske poti lahko v regiji pride do konflikta – tako v Srednji Evropi kot na Zahodnem Balkanu: “Če bo prišlo preveč nezakonitih migrantov, bodo vse države zaprle svoje meje. To bo privedlo do sporov. Ta učinek domin bi lahko močno škodoval tudi gospodarstvom in turizmu vseh vpletenih držav.” Opozoril je tudi, da se Avstrija že pripravlja na zaprtje svojih meja. To bi se lahko zgodilo v septembru, “ko si bo Avstrija zaželela”. Premier je izpostavil, da bi do zaprtja meja moralo priti na mejah schengenskega območja: “Vendar to ni ideja držav tega območja. Zato moramo na zunanjih mejah narediti vse, da preprečimo konflikte na Balkanu in razpad schengna.”

Premier je poudaril, da če nam problema migracij ne bo uspelo rešiti znotraj EU in skupaj z državami Zahodnega Balkana, potem nimamo nobene skupne prihodnosti. Kritično je ocenil, da Grčija pri prvem migrantskem valu in za zaščito zunanje schengenske meje ni storila dovolj, čeprav je za to dobila finančno podporo in pomoč v policistih. “Če Grčija še naprej ne bo kazala odgovornosti in solidarnosti, potem bomo ostali člani schengenskega območja zelo hitro pretehtali vse možnosti. Gre tudi za naš obstoj,” je odgovoril na vprašanje, ali bo morda prišlo do izključitve Grčije iz schengna.

“To ne pomeni, da Evropa ne bo sprejela več nobenega begunca. Seveda bomo, to je naša humanitarna dolžnost. Vendar če jih bo prišlo preveč, nimamo dovolj kapacitet, da bi jih integrirali in bodo odrinjeni na rob družbe. Hkrati bo to tudi zelo velika obremenitev za naše državljane,” je še dejal Cerar. Povedal je, da Slovenija podpira makedonske policiste pri varovanju njihove meje, razmišlja pa tudi o podpori Bolgariji; v to bo poskušal prepričati tudi evropske kolege, je napovedal. “To sta državi, ki morata izvajati nadzor na meji, da bi preprečile nezakonite migracije. Pri tem bi morala vlogo odigrati tudi Evropska komisija,” je prepričan premier.