Premier dr. Cerar na odprtju modernizirane železniške proge Pragersko-Hodoš: Dokazujemo, da smo moderna država, ki gleda v prihodnost

Premier dr. Miro Cerar je ob današnjem odprtju modernizirane železniške proge Pragersko-Hodoš v Murski Soboti dejal: “Z njo dokazujemo, da smo moderna država, ki gleda v prihodnost in verjame, da bo otrokom in prihodnjim generacijam omogočila najmodernejše povezave in s tem razvoj po najboljših močeh.” Dodal je, da nas ta 109 kilometrov dolga proga povezuje s sosednjimi državami, in da z njo vzpostavljamo še eno novo uspešno povezavo med Slovenijo in Madžarsko: “Naši odnosi s to državo so odlični, z njo pa tudi slovensko gospodarstvo postaja še bolj konkurenčno, saj Luko Koper z moderno progo povezujemo z Madžarsko ter državami vzhodne in srednje Evrope.” Glede Luke Koper je premier posebej poudaril, da je vlada odločena, da projekt izpelje, saj Slovenija Luko Koper potrebuje, ker je geostrateška pozicija države in okno v svet.

Projekt modernizacije, elektrifikacije in nadgradnje 109 kilometrov dolge železniške proge Pragersko-Hodoš je največji izveden projekt na prometni infrastrukturi po izgradnji avtocestnega križa v Sloveniji, ki gospodarstvu tako v Sloveniji kot v sosednjih državah prinaša pozitivne učinke. Več o projektu lahko preberete TUKAJ.

“V Sloveniji smo v letih 2007-2013 v železniško infrastrukturo v Sloveniji vložili čez 900 milijonov evrov, v prihodnji finančni perspektivi pa bomo več kot dve milijardi,” je na slovesnosti v Murski Soboti dodal minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. Omenjena proga je največji in najpomembnejši projekt, stala je 465 milijonov evrov, Evropska unija pa je zanjo iz kohezijskega sklada prispevala 207 milijonov evrov. Proga zdaj omogoča hitrosti do 160 kilometrov na uro, z elektrifikacijo pa so se zmanjšali časi vožnje. “V prihodnji finančni perspektivi bo Slovenija nadaljevala modernizacijo vseh prog, tako da bodo na celotnem omrežju uvedeni evropski standardi, kar bo Sloveniji zagotavljajo konkurenčnost,” je poudaril minister dr. Gašperšič.

Modernizirana, nadgrajena in elektrificirana proga bo predana namenu s slovesom od dizelske lokomotive in prvo uradno vožnjo električnega vlaka, med katero bo izveden tudi prvi simbolični klic prek sistema GSM-R. Ker letos praznujemo 15. obletnico ponovne vzpostavitve železniške povezave z Madžarsko, bo vlak odpotoval do meje, kjer se bosta srečali slovenska in madžarska delegacija ter skupaj vrnili v Mursko Soboto na odkritje spominske plošče. Časovno predaja te investicije v obratovanje sovpada tudi s 170. obletnico prvega vlaka na slovenskih tleh, zato bo na prizorišču dogodka organizirana tudi posebna razstava.

Prisotni so bili tudi naši poslanci in poslanke, generalni sekretar stranke SMC dr. Erik Kopač in ministrica za kohezijo Alenka Smerkolj.

Po otvoritvi se je dr. Cerar skupaj z generalnim sekretarjem stranke SMC dr. Erikom Kopačem in ministrom dr. Gašperšičem srečal s članicami in člani tamkajšnjih lokalnih odborov. Na treh omizjih so se pogovarjali o aktualnih političnih temah, infrastrukturi in delovanju stranke.