Premier dr. Cerar: vlada v zadnjih letih veliko vlaga v posodobitev železniškega omrežja

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je danes skupaj z ministrom za infrastrukturo dr. Petrom Gašperšičem, poslancema Janjo Slugo in Igorjem Zorčičem ter predstavniki lokalnih odborov SMC v regiji prisostvoval slovesnosti ob simboličnem pričetku nadgradnje železniške proge Zidani Most – Celje. 282-milijonski projekt, ki bo povečal propustnost in zmanjšal vozne čase vlakov, je predsednik vlade označil za še en infrastrukturni projekt, ki nakazuje preporod slovenske železniške infrastrukture in svež veter v jadra gospodarstva.

Po besedah predsednika vlade Slovenija v zadnjih letih veliko vlaga v posodobitev železniškega omrežja, posebej je izpostavil modernizacijo obstoječe proge Divača – Koper, elektrifikacijo in rekonstrukcijo odseka Pragersko – Hodoš, pričela so se dela na progi proti Kočevju, kamor bo po dolgih letih zopet vozil vlak, na celotnem železniškem omrežju pa je bil vzpostavljen digitalni radijski komunikacijski sistem. Prav tako potekajo intenzivne aktivnosti na projektu 2. tira Divača – Koper, ki je za Slovenijo strateškega pomena, po načrtih bo še letos prišlo do pripravljalnih del.

Dr. Cerar: Slovenija doživlja preporod železniške infrastrukture

Današnji začetek del na projektu nadgradnje železniške proge Zidani Most – Celje je po mnenju slovenskega premierja še en dokaz, da Slovenija doživlja preporod železniške infrastrukture. Projekt, težak 282 milijonov evrov, od česar bo dobrih 90 milijonov evropskih sredstev, bo znatno pripomogel h konkurenčnosti železniškega prometa, saj bo prišlo do povečanja nosilnosti, prepustnosti in prevozne zmogljivosti tega odseka, občutno se bodo skrajšali vozni časi, pomemben bo tudi prispevek k varovanju okolja.

»Železniško omrežje je hrbtenica trajnostnega razvoja našega gospodarstva in zagotavlja trajnostno, zeleno, okolju prijazno mobilnost naših ljudi,« je poudaril premier Cerar po simboličnem zagonu drezine, delovnega stroja, s katerim se bo obnavljal odsek železniške proge.