Premier dr. Cerar: »Vlada bo novo investicijo Yaskawe podprla s 5,6 mio €«

Premier dr. Cerar je v izjavi za medije poudaril, da je Vlada Republike Slovenije trdo delala za to novo tujo investicijo, nenazadnje je tudi sam osebno lani na Japonskem več dni predstavljal investicijske potenciale Republike Slovenije. Predsednik vlade je jeseni tudi v Sloveniji gostil predstavnike japonskega gospodarskega združenja Keidanren in dodatno predstavil finančno-gospodarske razmere ter investicijske priložnosti v Sloveniji. Sledila je hitra odločitev Yaskawe Electric, da investirajo prav v Slovenijo.

Premier dr. Cerar je poudaril, da za Slovenijo ta investicija »predstavlja potencial nadaljnjega razvoja, nova delovna mesta ter pomembno dokazuje svetu, da je Slovenija ugodno okolje za tuje naložbe«.

Premier dr. Cerar izpostavlja, da je nova investicija tudi priznanje Sloveniji, ki jo Yaskawa z novo tovarno ter novo enoto za raziskave in razvoj »postavlja v središče razvoja robotike v Evropi«. Premier poudarja, da bo tako »Kočevje na svetovnem zemljevidu prepoznano po proizvodnji in razvoju robotike«.

Premier dr. Cerar je spomnil, da se z Yaskawo v Kočevje vračajo nova delovna mesta z visoko dodano vrednostjo. Zaradi novih potreb po strokovnih kadrih na Kočevskem, je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport potrdilo uvedbo dodatnega programa »strojnik« v Kočevskem izobraževalnem centru.

Premier dr. Cerar je ob tem spomnil, da Vlada Republike Slovenije tudi sicer pomembno oživlja Kočevje. Jeseni so se pričela dela na kočevski železniški progi in tako bo po 46ih letih v Kočevje ponovno prišel vlak. To je bistveno tudi za Yaskawo ter ostalo gospodarstvo v regiji. Dodatno je Vlada Republike Slovenije lani jeseni kočevskemu podjetju Melamin namenila 1,5 mio € nepovratnih finančnih sredstev ter tako pripomogla k še boljšemu delovanju in zaposlovanju tega pomembnega podjetja v regiji.

Premier dr. Cerar dodaja, da je investicija Yaskawe Electric hkrati tudi potrditev »odličnosti dosedanjega dela obeh Yaskawinih hčerinskih podjetij in njunih zaposlenih v Sloveniji«. Iskreno se jim zahvaljuje za njihov doprinos.

Yaskawa je sicer prisotna v 29 svetovnih državah, svoje izdelke pa proizvajajo v desetih državah, med drugim tudi v Sloveniji, kjer v Ribnici delujeta Yaskawa Ristro, podjetje za gradnjo strojev in naprav ter Yaskawa Slovenija, podjetje za trženje, projektiranje ter gradnjo industrijskih fleksibilnih sistemov. Yaskawa je najpomembnejše proizvodno podjetje z japonskim kapitalom v Sloveniji. Slovenska vlada je Japonsko v začetku leta 2015 uvrstila med tri najpomembnejše strateške trge za gospodarsko sodelovanje. V letu 2015 se je sicer blagovna menjava med Slovenijo in Japonsko povečala za 24 odstotkov.