Premier dr. Cerar v pismu voditeljem članic EU predlagal pomoč Makedoniji pri vzpostavljanju nadzora na meji

Premier dr. Miro Cerar je voditeljem članic Evropske unije predlagal, da bi za zajezitev toka migrantov ob pomoči Grčiji pri vzpostavljanju nadzora na zunanji meji EU pomagali tudi Makedoniji, da bi prestregla dodatne nezakonite migracije. To bi preprečilo tudi morebitne konflikte med državami v regiji, je opozoril dr. Cerar, ki je kolege voditelje članic EU ob tem ponovno pozval k iskanju skupne evropske rešitve za problem begunske in migrantske krize, “a ne le v besedah, tudi dejanjih”. ”

Opozoril je, da če se bo kriza reševala na način, kot se kaže zdaj, s povečevanjem nadzora na mejah od severa proti jugu, bo zagotovo prihajalo do trenj, zlasti med državami v regiji Zahodnega Balkana. Zato bi bilo po njegovem mnenju pametno uvesti “drugo linijo zaščite” na meji z Makedonijo, kjer bi ustavili vse tiste nezakonite migrante, ki jih ne bi na grških zunanjih mejah. Na ta način bi uspešno preprečili tudi napetosti v regiji zaradi beguncev. Dr. Cerar je tudi zaradi tega dejstva optimističen, da bodo voditelji članic EU njegovemu predlogu prisluhnili. Če rešitev ne bo, je Slovenija pripravljena, da ne bo postala “žep za migrante”, tudi s “tehničnimi ovirami” na meji s Hrvaško, je zatrdil premier.

Ponovno je branil odločitev za postavitev rezilne žice na mejo, saj je Slovenija na ta način tudi pokazala, da “mislimo resno”. Spomnil je, da je v Slovenijo na dan prihajalo tudi po 10.000 beguncev in migrantov, da jih je Hrvaška spuščala tudi nenapovedano, sredi noči, preko rek in polj, povsem nenadzorovano. “Tehnična sredstva” bodo zdaj pomagala pri usmerjanju beguncev na nadzorne točke. Spomnil je še, da Slovenija ni zaprla meje za begunce in da še zdaj dnevno dobivamo okoli 3000 beguncev in migrantov. Le zaradi policistov in prostovoljcev prebivalstvo tega ne čuti močneje, je dejal premier in zatrdil, da si srčno želi, da bi žico lahko umaknili, a da za zdaj položaj tega ne omogoča.

Zatrdil je, da če bodo države severno od Slovenije začele uvajati določene strožje ukrepe za nadzor na meji, bo sorazmerno enake ukrepe na meji s Hrvaško uvedla tudi Slovenija. To bo sicer sprožilo “domino efekt” v regiji, kar bo slabo, je še dejal dr. Cerar in opozoril, da države Zahodnega Balkana “niso tako stabilne, kot bi si želeli”. Zato je tudi predlagal omenjeni načrt za okrepitev pomoči tako Grčiji kot predvsem Makedoniji za nadzor meje.

Zagotovil je tudi, da bo kot predsednik slovenske vlade storil vse, da zaščiti slovenske državljane in da ne bo dopustil, da bi Slovenija postala žep za begunce, saj da jih bo ob takem toku v nekaj tednih v državi za četrtino prebivalstva in bodo težko obvladljivi. “Si pa želim evropske rešitve.”