Premier dr. Cerar v odgovoru na poslansko vprašanje dr. Simone K. Lipicer: Storili smo tisto, kar leta ni bilo storjeno

Vodja poslanske skupine SMC dr. Simona Kustec Lipicer je 21. septembra na redni seji v Državnem zboru zastavila poslansko vprašanje predsedniku vlade dr. Miru Cerarju o prednostnih programskih nalogah in ciljih drugega leta vladnega mandata. Še pred tem se je v imenu celotne poslanske skupine zahvalila tudi Slovenski policiji in civilni zaščiti, pristojnim ministrstvom, lokalnim skupnostim, nevladnim in humanitarnim organizacijam, predvsem pa vsem dobrim ljudem po celi državi, za visoko profesionalno, predano, umirjeno, dostojno in nesebično pomoč ter oporo beguncem in migrantom, na njihovi poti v boljši jutri. Dr. Kustec Lipicer je dejala, da smo lahko upravičeno ponosni na podobo, ki jo z izkazanim odnosom v imenu Republike Slovenije dajemo ljudem v stiski in jo kot zgled pošiljamo v mednarodno skupnost. “Upravičeno smo lahko ponosni tudi na to, da delovanje naše države in njena skrb za lastne državljane v tem času niso ogroženi,” je še dodala.

Premierju je postavila vprašanje: “Po vaši oceni prvega leta vladnega delovanja, raznolike statistike govorijo same zase, in to v prid dobro zastavljenemu delu. Po drugi strani pa prav tako številni pogledi in komentarji govorijo o tem, da je vlada pod vašim vodstvom imela srečo brezdelja, da ste bili počasni in da niste imeli nikakršnih razvojnih programskih ciljev in vizij. Sprašujem vas torej o prednostnih programskih nalogah in ciljih drugega leta vladnega mandata.”

Prednostne programske naloge in cilji drugega leta vladnega mandata?

Dr. Cerar se je strinjal, da je potrebno biti hvaležni tako policiji, civilni zaščiti in vsem ostalim, ki zagotavljajo to, da lahko “mi tu nemoteno opravljamo svoje delo, da lahko država nemoteno deluje, da torej obvladuje to izjemno zahtevno situacijo, kjer je treba uravnotežiti zelo številne nasprotujoče si tendence, na eni strani biti humanitaren, sprejemati begunce v neke postopke, jim dati hrano, jim dati zdravstveno oskrbo in pomagati z drugih vidikov, otroke preskrbeti, starejše, hkrati pa zagotavljati varnost, ki je še kako pomemben element za to, da lahko država, tudi gospodarstvo deluje in da ljudje niso v strahu, kaj bo z njimi, da lahko normalno gredo v službo in skrbijo za svoje družine.”

Premier je tudi zavrnil očitke, da so prepočasni. “Bistvo delovanja naše vlade je v tem, da vztrajamo na zadevah na ta način, da uravnotežimo razvoj, kajti če se zaletiš v eno zadevo, gasiš nek požar, pa pozabiš na ostalo. To se je dogajalo v prejšnjih letih. In kam smo prišli? V to, da smo sistem popolnoma razmajali in porušili,” je dejal premier in nadaljeval, da je sistem celota, zato so se ga tudi lotili celovito. Na eni strani preko dveh rebalansov proračuna, zdaj s sprejetjem dveh zelo zahtevnih proračunov in s fiskalnim pravilom, ki je bil projekt, za katerega je dr. Cerar izazil hvaležnosti številnim v dvorani, ki so ga podprli.

Sistem je celota, zato se ga lotevamo celovito

“S tem in z drugimi ukrepi smo Slovenijo spet postavili na svetovni zemljevid kot državo z dobrimi bonitetnimi ocenami, ki ima nek razvoj, seveda, gospodarska rast je bila tu samo dodatno dober element, in s tem, ko smo konsolidirali javne finance, in ko ta proces nadaljujemo – in to je ena od zadev, ki jih bomo nadaljevali -, seveda, vztrajamo na tem razvoju,” je pojasnil premier, ki je dejal, da bodo hkrati izvedli vse tiste ukrepe v prihodnjih obdobjih, mesecih in letih, ki so še dodatno potrebni, da to gospodarsko rast ohranimo, povečamo in naredimo stabilno.

Premier je poudaril povečevanje zaposlenosti, še posebej mladih, ki kaže na zelo ugoden trend, ki mu je treba dati poseben poudarek – to tudi vpliva na sliko socialnega blagostanja: “Kajti ravno tako s tem, ko damo delovna mesta, ko se lahko mladi in drugi lotijo dela, da sami poskrbijo zase in za svoje družine, da tako svoje dostojanstvo ohranijo, to je največ, kar lahko za njih pravzaprav storimo.”

Slovenijo smo spet postavili na svetovni zemljevid kot državo z dobrimi bonitetnimi ocenami

“Dosledno bomo izvajali to, kar smo sprejeli sedaj v tem obdobju te vlade, strategijo opravljanja državnih naložb. To je ključen dokument, da sploh opredelimo naše državne naložbe, državno premoženje, podjetja in da določimo kriterij,” je dejal predsednik vlade. Nadaljeval je, da se moramo odpreti tujim investicijam, zato se postopoma po malih korakih, ampak vztrajno, odpravljajo administrativne ovire. “Racionaliziramo, optimiziramo javno upravo, pa ne tako, da bi kar odpuščali delavce, ampak tako, da izboljšujemo procese,” je pojasnil.

“Storili smo tisto, kar leta ni bilo storjeno. Smo sploh evidentirali, koliko ima država nekih nepremičnin? Mnoge so bile zapuščene, niti ne uporabljene, na drugem koncu pa smo plačevali najemnine, hkrati pa imeli drugje možnost, da bi brez najemnin lahko dejavnost izvajali,” je bil kritičen premier. Dejal je, da se ureja področje javnih razpisov, kjer se bo zmanjšala neracionalnost in slabe prakse “da ne rečem korupcije, ki se je dogajala”. Dotaknil se je tudi zdravstvene reforme, ki je eden ključnih projektov, kjer se že odvijajo pomembni koraki: “Vse to je treba sedaj urejati potrpežljivo in vztrajno. In nenazadnje, infrastruktura, izobraževanje, vse to so izzivi in tukaj imamo, kot boste videli, tudi zdaj v koalicijskem sporazumu in v prioritetah vlade številne predvidene ukrepe,” je zaključil dr. Cerar.

Ureja se področje javnih razpisov, kjer se bo zmanjšala neracionalnost in slabe prakse

cerarrr