Premier dr. Cerar v intervjuju za STA: Referendum o zakonu o drugem tiru bi Slovenijo lahko stal kredibilnosti

Foto: STA

Predsednik Vlade dr. Miro Cerar je s Slovensko tiskovno agencijo opravil intervju na temo 2. tira. “Če bo vložena pobuda za zbiranje podpisov, bo to pomenilo blokado projekta, za katerega se trudimo več kot 20 let. Tisti, ki bo zdaj želel blokirati uveljavitev zakona, dela proti interesom Slovenije, ne proti interesom vlade in ne proti meni,” v intervjuju poudarja premier.

Celoten intervju:

Zakon o drugem tiru so poslanci potrdili dvakrat. Po prvem glasovanju so namreč državni svetniki nanj izglasovali veto, a je koalicija tudi v ponovnem odločanju zagotovila zadostno število glasov. Svetnikom zakona tako ni uspelo ustaviti, si pa zdaj to z zbiranjem podpisov za razpis referenduma prizadevajo v civilni iniciativi Davkoplačevalci se ne damo, ki jo vodi Vili Kovačič.

Premier Miro Cerar je bil jasen: “Če bo vložena pobuda za zbiranje podpisov, bo to pomenilo blokado projekta, za katerega se trudimo več kot 20 let. Tisti, ki bo zdaj želel blokirati uveljavitev zakona, dela proti interesom Slovenije, ne proti interesom vlade in ne proti meni”. Premier je prepričan, da je eden od razlogov za nasprotovanje projektu to, da nekdo ne želi, da bi tej vladi uspelo.

Sam upa, da do referenduma ne bo prišlo, če pa bo, se premier sprašuje, kdo ima motiv za to. Kot je dejal, je bila že očitno izražena javna teza, da bi moral referendum sovpadati s predsedniškimi volitvami. Po njegovem mnenju bi bilo vredno raziskati, kdo stoji v ozadju, kajti predvideva, da sam Kovačič za predsednika ne bo kandidiral.

Premier je izpostavil, da je naložil ministrstvu in državnemu sekretarju Juretu Lebnu, da nadaljuje s projektom, ne glede na morebitne referendumske aktivnosti. “Bomo pa vmes utrpeli škodo, kajti ogrožena bo kredibilnost Slovenije v mednarodnem merilu. Kaj bodo rekli naši partnerji; Evropska komisija, Evropska investicijska banka in zaledne države? Da ti Slovenci niso resni in sami sebi streljajo v koleno,” je dejal.

“Bomo imeli jutri potem tudi referendum o tretji razvojni osi, pa o železniški progi Ribnica-Kočevje, o vsakem infrastrukturnem projektu, denimo o predoru skozi Karavanke. Kje pa bomo potem, katera država to počne, lepo vas prosim,” je bil še kritičen do pobudnikov referenduma o zakonu o drugem tiru.

V morebitni kampanji bo sicer premier, kot pravi, stal na čelu tistih, ki so prepričani, da drugi tir nujno potrebujemo in to čim prej v dobrobit cele Slovenije. To bosta zagovarjali tudi celotna vlada in SMC. Vlada ima po zagotovilih premierja za seboj stroko, Evropsko komisijo, Evropsko investicijsko banko (EIB), Jaspers in zaledne države, ki projekt podpirajo.

“Dolgo smo pripravljali finančno konstrukcijo, da ne bi spet naredili škode državljanom, kot se je v preteklih letih delalo,” je še poudaril premier. Vlada predlaga jasno in trdno finančno konstrukcijo za projekt, ne predlaga državnega poroštva, pač pa da finančno breme projekta nosijo tisti, ki bodo od projekta imeli največjo korist, ob predpogojem, da drugi tir, Luka Koper in Slovenske železnice ostanejo v slovenski lasti. Premier je spomnil, da udeležba Evropske komisije, EIB in zalednih držav zagotavlja večji nadzor nad projektom, saj vsaka po svojih mehanizmih preverjajo vsak centimeter projekta.

Premier v morebitni referendumski kampanji računa tudi na podporo koalicije, ki je s podporo zakonu po njegovih besedah dokazala, da razume, da gre za strateški interes države. “Že iz samega glasovanja pa se vidi, da je vsaj pri enem koalicijskem partnerju, to je SD, trdnost nekoliko manjša. A vodstvo te stranke in del poslancev projekt vseskozi podpira, zato štejem, da so z nami,” je dejal.

Premier je spomnil, da vlada vodi širok dialog in upošteva tudi predloge civilne družbe. Ministrstvo med drugim trenutno analizira tudi, kako bi bilo možno razširiti servisne cevi v polni profil, da bi lahko v prihodnosti izvedli dvotirno progo.

A v času Pahorjeve vlade pač po Cerarjevih besedah niso tako razmišljali in so se zavzemali za enotirno progo. “Zdaj mi popravljamo to napako, kolikor moremo,” je dejal.

Presenetilo ga je tudi, da je veto v državnem svetu podprl koprski župan Boris Popovič. Prepričan je, da je njegova vlada v zadnjih treh letih sledila željam tamkajšnjih prebivalcev in naredila veliko za Obalo in za celo Primorsko, pri čemer je izpostavil izvzetje predora Markovec iz vinjetnega sistema in zaprtje obalne ceste. Zdaj ko gre za drugi tir, ki bo po Cerarjevem mnenju ustvaril nova delovna mesta, dvignil konkurenčnost Luke in pozitivno vplival na celotno gospodarstvo, pa so iz tega okolja dobili nezaupnico, je bil vidno nezadovoljen Cerar. Ker želi slišati Popovičeve pomisleke, ga je povabil na pogovor, predvidoma naj bi se sestala še ta teden.

Cerar je sicer prepričan, da tudi Popovič dobro ve, da je ključno, da še letos začnejo z gradnjo z gradnjo drugega tira. “Če ga ne bomo zgradili, bomo ostali slepo črevo v Evropi in ne bomo izkoristili enega največjih potencialov, ki ga imamo – to je koprsko pristanišče skupaj z železnicami,” je izpostavil.

Premier je ob tem povedal, da je zavezan dialogu, saj gre za velik projekt, ki rabi širše soglasje. “Zato sem se tudi sam osebno dobil s predstavniki Sveta za civilni nadzor projekta Drugi tir, saj sem jim želel pojasniti, da država res ni sama sposobna financirati projekta. Ne želimo ogrožati javnofinančne stabilnosti, za katero smo se tako trudili”.

Izpostavil je tudi nevzdržnost aktualnih razmer. “Če se na tem tiru, ki komaj zdrži trenutni pritisk tovora, kaj zgodi, denimo da zastane promet za nekaj dni, bo nastala huda gospodarska škoda. Luka Koper bo v hipu začela izgubljati konkurenčnost,” je opozoril. Ob tem je spomnil, da se za ta prostor borijo številna severnoitalijanska pristanišča, pa tudi hrvaška Reka.

Pri projektu je izjemno pomembno tudi sodelovanje zalednih držav, kajti gre za velik projekt, ki je ključen za razvoj celotne regije. Hkrati sodelovanje zalednih povečuje našo možnost, da pridobimo nepovratna evropska sredstva.

Projekt so doslej podprle Poljska, Češka, Slovaška, a v javnosti se največ govori o sodelovanju Madžarske. Ta se namreč prvič v zgodovini preusmerja iz Reke v Koper. “To moramo izkoristiti, seveda pa moramo to storiti skrbno, ne da bi se zavezali k nečemu, kar za nas ni sprejemljivo. Madžarom smo tako jasno povedali, da lastniški delež v Luki Koper, kar je bila njihova začetna želja, ni možen in to so tudi sprejeli. Prav tako slovenska ostaja železniška infrastruktura,” je ponovil in dodal, da pogovori z Madžarsko še potekajo. Premier pričakuje, da bodo poslanci do poletja odločali o meddržavni pogodbi z vzhodno sosedo.

Predsednik vlade je za STA povedal še, da projekt gradnje drugega tira podpira tudi Španija. “Slovenija z drugim tirom zares postaja osrednja logistična platforma”, dodaja premier.

Vir: STA

Originalen naslov (dostopno samo naročnikom): https://www.sta.si/2385093/cerar-za-sta-referendum-o-zakonu-o-drugem-tiru-bi-slovenijo-lahko-stal-kredibilnosti