Premier dr. Cerar v Bruslju: Sedemindvajset držav EU želi skupaj odločno nadaljevati pot razvoja unije

“Sedemindvajset držav EU želi skupaj odločno nadaljevati pot razvoja unije”, je danes dejal slovenski premier dr. Miro Cerar, ki se je sinoči udeležil večerje voditeljev EU, posvečene britanski odločitvi za izstop iz povezave: “Zavzemal se bom za to, da v vseh bistvenih vprašanjih odločamo skupaj kot sedemindvajseterica. Vsi si želimo, da bi se ta postopek razdruževanja čimprej začel.” Drugi dan srečanja je sicer posvečen razmisleku o prihodnji usmeritvi EU.  “Želja voditeljev je, da bi bil postopek razdruževanja konstruktiven in da bi z Veliko Britanijo, ko bo ta postala tretja država, imeli normalne in dobre odnose. Izstop Velike Britanije bo za EU velik izziv,” je še dodal dr. Cerar.

Po srečanju voditeljev 27 držav članic je slovenski premier povedal: “Voditelji EU se strinjamo, da je treba EU pospešeno spreminjati v smislu večje demokratizacije in debirokratizacije, hkrati pa uresničiti tisto, o čemer smo doslej govorili. To, da je Velika Britanija izstopila iz EU, ni pravo merilo za to, kaj EU je. EU je na poti dozorevanja in brexit je le pospešil ta proces. Če bomo sedaj končno bolj odločno krenili po tej poti, sem prepričan, da bo EU ne samo obstala, ampak bo obstala v svetu kot izjemno pomemben dejavnik, kar je doslej tudi bila.”

Premier dr. Miro Cerar: EU je na poti dozorevanja in brexit je le pospešil ta proces

Poudaril je, da je obenem treba EU spreminjati tudi tako, da “bomo ljudem na eni strani pojasnili, kaj unija že prinaša za njihovo dobrobit, hkrati pa naredili vse tisto, o čemer smo sedaj pogosto govorili, a ne v celoti uresničili”. Omenil je  področje delovnih mest, pomoči mladim pri izobraževanju in konkurenčnost podjetij.

Dr. Cerar je ob tem ponovil, da si voditelji želijo enotne EU z jasno vizijo in odločnimi ukrepi, ki bodo v dobrobit evropskih državljanov. Zato so se odločili, da bodo to razpravo nadaljevali septembra v Bratislavi. Strinjali so se tudi, da sedemindvajseterica ostaja enotna. Pri tem so poudarili, da mora postopek razdružitve z Veliko Britanijo potekati po pravilih.

Prihod slovenskega premierja v Bruselj in izjava: TUKAJ