Premier dr. Cerar: Slovenija bo nadaljevala z ukrepi za višjo raven kakovosti življenja naših ljudi

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je ob robu Strateškega foruma Bled (Bled Strategic Forum) sprejel generalnega sekretarja Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Joséja Ángela Gurrío. Na jutranjem delovnem srečanju, ki se ga je udeležilo več ministrov, je predsednik vlade izpostavil, da je Slovenija odločena nadaljevati s strukturnimi reformami, s katerimi bomo povečevali našo produktivnost in zagotovili stabilnost javnih financ na dolgi rok. Slovenija je v zadnjih treh letih dosegla izjemen napredek, kar ugotavlja tudi OECD v svojih poročilih.

Predsednik vlade je v pogovoru z generalnim sekretarjem izpostavil, da je zelo vesel dobrega sodelovanja med Slovenijo in OECD in da priporočila mednarodne organizacije vlada jemlje resno in odgovorno. »Posebej me veseli, da OECD vidi širše in v svojih priporočilih ne zasleduje zgolj cilja višje gospodarske rasti same po sebi, temveč v kontekstu dvigovanja ravni kakovosti življenja ljudi. To je tudi moj cilj in cilj moje vlade, in ponosen sem na to, da Slovenija še vedno velja za socialno državo z nizko stopnjo neenakosti. Tudi v tem sledimo politikam OECD,« je izpostavil premier dr. Cerar.

Slovenski predsednik vlade je še dejal, da vlada priporočila OECD (Economic Review for Slovenia) vedno zelo skrbno preuči in jih ocenil za pomemben input vladnim reformnim ukrepom. Strinjal se je, da sta spodbujanje produktivnosti in konkurenčnosti zelo relevantni vprašanji za Slovenijo.

Kljub velikemu napredku, ki se kaže v vseh pozitivnih makroekonomskih kazalcih, je pred Slovenijo po oceni slovenskega premierja še mnogo izzivov, posebej je izpostavil zdravstveno reformo in reformo pokojninskega sistema, kar je tudi zaradi starajoče se populacije ključno.

Po oceni generalnega sekretarja OECD Joséja Ángela Gurríe je Slovenija trenutno v zelo dobrem položaju, saj gospodarstvo okreva, raste in zaposluje, visoka je gospodarska rast, znižuje se javni dolg. Med izzivi so predvsem rast produktivnosti, nove naložbe ter izboljšave poslovnega okolja.

Več: vlada.si

 

Generalni sekretar OECD Gurria v izjavi medijem ob predstavitvi poročila za Slovenijo:

Opažam izjemen napredek slovenskega gospodarstva, potem ko je bila Slovenija med državami, ki jo je kriza prizadela zelo močno. Res so se razmere v mednarodnem okolju izboljšale, a ne toliko, da bi lahko s tem pojasnili ves slovenski napredek, to je večinoma vaše delo, priznajte si!