Premier dr. Cerar se je ministru dr. Mramorju zahvalil za izjemno opravljeno delo in dodal: Vlada načrtuje po začrtani poti

Finančni minister dr. Dušan Mramor je nepreklicno odstopil s položaja. Odločitev je sprejel iz razlogov izrazito osebne narave, ob odstopu pa je kot dosežek skoraj dveletnega vodenja ministrstva izpostavil vnovično pridobitev ekonomske suverenosti. Premier dr. Miro Cerar se je ministru javno zahvalil za “izjemno opravljeno delo in izjemen vložen napor”. Ob tem je zagotovil, da njegov odstop ne pomeni nobene spremembe smeri delovanja vlade: “Vlada si je namreč postavila jasne cilje tudi na področju javnih financ in bo to politiko vztrajno, dosledno in odločno izvrševala še naprej.”

Dr. Cerar je spomnil, da je Slovenija na ključnih področjih dosegla pomemben napredek: “Poleg stabilizacije javnofinančnih in gospodarskih razmer, s čimer se je država izvila iz primeža groženj s prihodom trojke, je Slovenija napredovala tudi na lestvicah mednarodne konkurenčnosti, vse to pa se pozna na nižji ceni financiranja za gospodarstvo in državljane. Vlada je torej dosegla veliko in za to ima po veliko zaslug prav dr. Mramor in ministrstvo za finance.”

Premier je o odločitvi že seznanil državni zbor prav tako pa je predsednika DZ dr. Milana Brgleza seznanil, da bo vodenje ministrstva začasno prevzela ministrica za razvoj, strateške projekte in evropsko kohezijsko politiko Alenka Smerkolj. Dr. Cerar pričakuje, da se bo DZ že ta teden seznanil s spremembo na čelu ministrstva za finance. Primopredaja bo predvidoma že v četrtek.

Dr. Cerar je že začel s pogovori za imenovanje novega ministra, ob tem pa je zagotovil, da se zaveda velikega pomena te izbire: “Zato bom storil vse, da bo novi minister kompetenten in se bo njegova oziroma njena vizija ujemala z vizijo te vlade.” Če se bodo njegova pričakovanja, da mu bo uspelo dobiti dobrega ministra, uresničila, bo v avgustu DZ seznanil z novim kandidatom in menjava bi se lahko zgodila konec avgusta ali v začetku septembra.

S položaja se umika tudi državni sekretar Metod Dragonja.

Tudi predsednik DZ dr. Milan Brglez se je dr. Mramorju zahvalil za njegovo delo, predvsem za stabilizacijo javnih financ: “Brez njegovega osebnega angažmaja in njegove trdne volje, da se stanje naših javnih financ izboljša, bi bila Slovenija še vedno pod nadzorom Evropske komisije.” Dr. Brglez se je Mramorju zahvalil tudi za to, da se je Slovenija vrnila med zaupanja vredne države EU: “V čast mi je bilo, da sem imel priložnost, da sem z njim sodeloval. Na njegovi nadaljnji poti mu želim vse dobro in čimveč uspehov.”