Premier dr. Cerar: »Vesel sem, da se je naš trud izplačal in da se je priznano japonsko podjetje Yaskawa Electric odločilo, da investira prav v Slovenijo«

Japonsko podjetje Yaskawa Electric se je danes odločilo, da bodo predvidoma 21 milijonov vredno investicijo, ki prinaša vsaj 170 novih delovnih mest, umestili v Slovenijo. Predsednik vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je novice o novi tuji investiciji razveselil v Bruslju, kjer se udeležuje oktobrskega zasedanja Evropskega sveta.

Predsednik vlade dr. Miro Cerar je izpostavil, da je nova japonska investicija v predvideni vrednosti 21 milijonov evrov neposreden rezultat prizadevanj njegove vlade in nedavnega obiska na Japonskem, kjer je več dni s sodelavci predstavljal investicijske potenciale Republike Slovenije. Predsednik vlade dr. Miro Cerar je ponovno v tem tednu v Sloveniji gostil predstavnike japonskega gospodarskega združenja Keidanren in dodatno predstavil finančno-gospodarske razmere ter investicijske priložnosti v Sloveniji. Rezultat teh prizadevanj in aktivnosti je odločitev Yaskawe Electric, da so v močni konkurenci za investicijo izbrali prav Slovenijo, kar predsednika vlade dr. Mira Cerarja izredno veseli.

Premier dr. Cerar je poudaril, da za Slovenijo ta investicija »predstavlja potencial nadaljnjega razvoja, nova delovna mesta ter pomembno dokazuje svetu, da je Slovenija ugodno okolje za tuje naložbe«. Predsednik vlade dodaja, da je to samo prvi korak in poziva h »kakovostni realizaciji te investicije tudi zato, da privabimo še več tujih investitorjev v Slovenijo. Ker znamo in zmoremo«.

Premier dr. Cerar dodaja, da je investicija Yaskawe Electric hkrati tudi potrditev »odličnosti dosedanjega dela obeh Yaskawinih hčerinskih podjetij in njunih zaposlenih v Sloveniji«. Iskreno se jim zahvaljuje za njihov doprinos.

Yaskawa je sicer prisotna v 29 svetovnih državah, svoje izdelke pa proizvajajo v desetih državah, med drugim tudi v Sloveniji, kjer v Ribnici delujeta Yaskawa Ristro, podjetje za gradnjo strojev in naprav ter Yaskawa Slovenija, podjetje za trženje, projektiranje ter gradnjo industrijskih fleksibilnih sistemov. Yaskawa je najpomembnejše proizvodno podjetje z japonskim kapitalom v Sloveniji. Slovenska vlada je Japonsko v začetku leta 2015 uvrstila med tri najpomembnejše strateške trge za gospodarsko sodelovanje. V letu 2015 se je sicer blagovna menjava med Slovenijo in Japonsko povečala za 24 odstotkov.

Naj spomnimo da je bil predsednik Vlade Republike Slovenije na obisku na Japonskem, kjer je imel v Kyotu bilateralno srečanje z japonskim predsednikom vlade Shinzom Abejem. Predsednika vlad sta potrdila prijateljske odnose med državama in se zavzela za njihovo nadaljnjo poglobitev zlasti na gospodarskem področju. Premier se ob tem dogodku ločeno sestal tudi z najvišjimi predstavniki podjetja Yaskawa Europe.

foto na naslovnici: vlada/Anže Malovrh/STA